ΠΡΟΣΟΧΗ !! ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΠΡΟΦΕΣΟΡΕΣ ΟΙΚΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ !!

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ !! ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΟΙΚΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ !!

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το παρόν BLOG, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ή ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΧΕΙ, ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΛΑΜΠ, κλπ. στον Ελλαδικό χώρο.


Όπως καταγγέλθηκε από αναγνώστες μας, που ήδη πέσανε θύματα απάτης και φρούδων ελπίδων, από συγκεκριμένο Σύλλογο-Γκρούπ-Κλαμπ ή όπως αλλιώς αυτοχαρακτηρίζεται ή αυτοαποκαλείται ο συγκεκριμένος χώρος, και μας έδωσαν στοιχεία για αυτό. 

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος-Γκρουπ-Κλαμπ οικειοποιείται, όχι μόνο το υλικό που δημοσιεύουμε, αλλά και τις ενέργειες που κάνουμε ως Ανεξάρτητη Κίνηση Ελλήνων Μπαμπάδων, ως δικό του, για να αποκομίσει κέρδος χρηματικό και δημοσιότητα, εκμεταλλευόμενος ανθρώπινες ψυχές.

Μια απλή χρονολογική έρευνα στον χώρο των ιστολογίων, θα σας ανοίξει τα μάτια για το μέγεθος της πλαστογραφίας και της αθέμιτης αντιγραφής και οικειοποίησης των άρθρων μας, χωρίς την συγκατάθεση μας.

ΔΕΝ έχουν στα χέρια τους κανένα από τα στοιχεία που πρώτοι εμείς σας παρουσιάζουμε και που αυτοί οικειοποιούνται ως δικά τους!


Προφανώς η Ενδυνάμωση της Φωνή Μας, αρχίζει και ενοχλεί τους εκμεταλλευτές του πόνου των γονέων που βιώνουν τη δυσάρεστη διαδικασία ενός διαζυγίου και ιδιαιτέρως όταν ενδιάμεσα υπάρχουν και παιδιά.    

Τα Blog μας λειτουργούν από την Αγανάκτηση, Αδικία και Ταλαιπωρία που υφίσταται ο Κάθε Ελληνας Γονιός, είτε είναι μητέρα είτε είναι πατέρας !
ΔΕΝ "Ψαρεύει" Πελάτες, ΔΕΝ Εκμεταλλεύεται τον πόνο του Γονέα, ΔΕΝ Καπηλεύεται Ανθρώπινες Ψυχές και ΔΕΝ εξυπηρετεί την Αυτοπροβολή και Δημοσιότητα προσώπων, ΔΕΝ έχει στόχο το Οικονομικό Κέρδος.
Σκοπός του είναι να επιτευχθεί η ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ σε ένα Διαζύγιο και ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν και παιδιά. 


50% μαμά + 50% μπαμπάς = 100% για την ευημερία των παιδιών 

ΕΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!


Βρείτε μας στα παρακάτω site:


1) ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΠΑΜΠΑΣ,

2) ΓΟΝΕΙΣ ΙΣΟΤΙΜΟΙ

3) GREEK DADS - ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ

4) ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΟΝΙΩΝ 


Γίνετε μέλη και στις σελίδες μας στο fb:


1) ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ - EQUAL PARENTING


2) ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ


ΠΡΟΣΟΧΗ !! ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΟΙΚΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ !!


Read More »

Το Επίδομα Τέκνων το δικαιούται ο Διαζευγμένος Πατέρας, μιας και κατά 99% στην Ελλάδα, είναι αυτός που πληρώνει διατροφή για το παιδί.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Το Επίδομα Τέκνων το δικαιούται ο Διαζευγμένος Πατέρας, μιας και κατά 99% στην Ελλάδα, είναι αυτός που πληρώνει διατροφή για το παιδί.

Δεν πρόκειται να στο πει, μα, ούτε καν να στο αναφέρει ο λογιστής σου, χωρισμένε ή εν διαστάσει πατέρα! Το δικαιούσαι Διαζευγμένε ή Εν Διαστάσει Πατέρα !!! Ξεκινήστε τις Καταγγελίες !!!


Παρόλη την αδικία και ανισότητα που δείχνει αυτό το ανύπαρκτο κράτος, μιας και ΔΕΝ λαμβάνει υπόψη την διατροφή που πληρώνεις ετησίως για το παιδί σου, ως έξοδο στην φορολογική σου δήλωση, αλλά και ως έσοδο, για την μητέρα που κατά 99% την καρπώνεται υπέρ του παιδιού σου, ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ, δηλαδή !!!

Ο Νόμος 4093/2012 προβλέπει ότι σε αυτόν που ΔΙΑΤΡΕΦΕΙ το παιδί ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ το Επίδομα, δηλαδή στον διαζευγμένο ή εν διαστάσει γονέα, δηλαδή στον Πατέρα, μιας και είναι υποχρεωμένος με Δικαστική Απόφαση να πληρώνει την Διατροφή του Τέκνου του ! και όχι πλέον στην διαζευγμένη μητέρα που δεν πληρώνει διατροφή τέκνου!

Διαβάστε το άρθρο 4 και τρέξτε στον λογιστή σας ! ή αρχίστε τις Καταγγελίες ! μιας και όλες οι χωρισμένες ή εν διαστάσει μητέρες πήγαν και δήλωσαν ότι αυτές είναι υπεύθυνες για την διατροφή του παιδιού !


ΙΑ.2. ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ


1. Θεσπίζεται ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικαθιστά τα καταργούμενα με τις υποπεριπτώσεις 12 και 14 της παρούσας διάταξης οικογενειακά επιδόματα.
2. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.
Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (Α) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώέως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

"Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων 
τέκνων σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο"
***Το εντός " " εδάφιο αντικατέστησε το πέμπτο και το έκτο εδάφιο της περίπτωσης 2 της 
υποπαραγράφου ΙΑ.2 του παρόντος νόμου, με το άρθρο 38 παρ.8 περίπτωση β του 
Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α 88/18.4.2013)
***ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το άρθρο 7 παρ.6 Ν.4110/2013,ΦΕΚ Α 17/23.1.2013,ορίζεται ότι:
"6. Η τέταρτη περίπτωση της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ του ν. 4093/2012 
αντικαθίσταται ως εξής:
"Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων 
τέκνων σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο."
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:***Η παρ.6 του άρθρου 7 του Ν.4110/2013 η οποία ρύθμιζε το αυτό θέμα, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 38 παρ.8 περίπτωση γ του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α 88/18.4.2013)
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

3. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.

4. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.

5. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται κατόπιν αίτησης «και το δικαίωμα αναγνωρίζεται» από την 1η του επόμενου μήνα υποβολής της. Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των οριζομένων στην παράγραφο 3, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των τέκνωνθεωρείται η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησης τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

*** Η λέξη «καταβάλλεται» της παρ.5 διαγράφτηκε και αντικαταστάθηκε απότις λέξεις «και το δικαίωμα αναγνωρίζεται»,ως άνω, με τη παρ.4β του άρθρου 35 του Ν. 4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013 με έναρξη ισχύος από 05/12/2012 όπως ορίζεται στη παρ. 4 του άρθρου 49 του αυτού νόμου.
"Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή δικαιούχοι είναι όλα τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν γεννηθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και το δικαίωμα αναγνωρίζεται αναδρομικά:
αα) από 1.1.2013 για τέκνα γεννημένα μέχρι 31.12.2012 και ββ) από την 1η του επόμενου μήνα
της γέννησης τους για τέκνα γεννημένα εντός του 2013".
***Το εντός " " εδάφιο προστέθηκε με το άρθρο 38 παρ.8 περίπτωση α του Ν.4144/2013
(ΦΕΚ Α 88/18.4.2013)

6. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:

α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
γ) πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α`201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α`125),
στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις
διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α` 176),
ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς
τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
7. Το επίδομα της παρούσας υποπαραγράφου δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο,
οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ
του Δημοσίου ή τρίτου.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Πρόνοιας ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του επιδόματος και ο
φορέας καταβολής του. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να επανακαθοριστεί η εντεταλμένη
αρχή καταβολής και να αναπροσαρμοστεί το ύψος των επιδομάτων της παρούσας διάταξης.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται
και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
10. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
11. Το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 αναφέρεται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011, όπως
αυτό δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση των δικαιούχων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται
υποχρεωτικά για τις καταβολές του τελευταίου διμήνου του 2012. Τυχόν καταβολές που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε υπερβαίνοντες τα όρια της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 δεν αναζητούνται «και της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ν.
4025/2011».

*** Η μέσα σε « » φράση της παρ.11 προστέθηκε με τη παρ.4α του άρθρου 35 του Ν.
4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013 με έναρξη ισχύος από 05/12/2012 όπως ορίζεται στη
παρ. 4 του
άρθρου 49 του αυτού νόμου.

12. Οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 και η παράγραφος 1 του
άρθρου 1 του ν. 3454/2006, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και η κατ` εξουσιοδότηση
εκδοθείσα νομοθεσία, καταργούνται από 1.11.2012.13. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του ν. 4025/2011 και η παράγραφος 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καταργούνται από 1.1.2013.
14. Το άρθρο 63 του ν. 1892/1990, η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, το
άρθρο 6 του ν. 3631/2008, τα άρθρα 42 και 43 του ν. 3918/2011, όπως τροποποιήθηκαν και
ισχύουν, παύουν να ισχύουν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης, όσο αφορά στη
χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Ομοίως καταργούνται και οι κατ` εξουσιοδότηση των ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση με την οποία
ρυθμίζεται η καταβολή των επιδομάτων που αντικαθίστανται με το ενιαίο επίδομα στήριξης
τέκνων.
15. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου παύει να
ισχύει από την έναρξη εφαρμογής της, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων
οικογενειακών επιδομάτων. Το αφορολόγητο ποσό της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.
2238/1994 (Α`151) αντικαθίσταται από το προβλεπόμενο σε αυτή την υποπαράγραφο επίδομα από 1ης
Ιανουαρίου 2013.
16. Η εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας υποπαραγράφου άρχεται την 1.1.2013
εκτός αν ορίζεται άλλως στις προηγούμενες παραγράφους.


Read More »

Όχι στην Ανάρτηση Φωτογραφιών Ανηλίκων στο Facebook από Διαζευγμένους Γονείς, από τον Συνήγορο του Πολίτη

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Όχι στην Ανάρτηση Φωτογραφιών Ανηλίκων στο Facebook από Διαζευγμένους Γονείς, από τον Συνήγορο του Πολίτη

Αναγνώστης μας και εν διαστάσει Πατέρας δυο ανηλίκων τέκνων, έστειλε Καταγγελία - Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, σχετικά με την ανάρτηση και δημοσιοποίηση φωτογραφιών των παιδιών του από την πρώην σύζυγό του στο facebook.


Η απάντηση που έλαβε από τον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων τέκνων σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αυτή που τόσο καιρό φωνάζουμε μέσα από τα site μας: ΜΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK !!


Απόσπασμα από την Απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη:

" .....στα καθήκοντα των γονέων περιλαμβάνεται και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των τέκνων τους, αφού σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν.2101/92, αρ.16) 'Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένεια του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων  προσβολών της τιμής και της υπόληψής του' ".        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι στην Ανάρτηση Φωτογραφιών Ανηλίκων στο Facebook από Διαζευγμένους Γονείς, από τον Συνήγορο του Πολίτη



Read More »

Όχι στην Ανάρτηση Φωτογραφιών Ανηλίκων στο Facebook από Διαζευγμένους Γονείς, από τον Συνήγορο του Πολίτη

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Όχι στην Ανάρτηση Φωτογραφιών Ανηλίκων στο Facebook από Διαζευγμένους Γονείς, από τον Συνήγορο του Πολίτη

Αναγνώστης μας και εν διαστάσει Πατέρας δυο ανηλίκων τέκνων, έστειλε Καταγγελία - Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, σχετικά με την ανάρτηση και δημοσιοποίηση φωτογραφιών των παιδιών του από την πρώην σύζυγό του στο facebook.


Η απάντηση που έλαβε από τον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων τέκνων σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αυτή που τόσο καιρό φωνάζουμε μέσα από τα site μας: ΜΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK !!

Απόσπασμα από την Απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη:


" .....στα καθήκοντα των γονέων περιλαμβάνεται και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των τέκνων τους, αφού σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν.2101/92, αρ.16) 'Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένεια του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων  προσβολών της τιμής και της υπόληψής του' ".        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι στην Ανάρτηση Φωτογραφιών Ανηλίκων στο Facebook από Διαζευγμένους Γονείς, από τον Συνήγορο του Πολίτη



Read More »

Γιατροί-κλόουν διώχνουν το φόβο από άρρωστα παιδιά

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Γιατροί-κλόουν διώχνουν το φόβο από άρρωστα παιδιά

Φορούν κόκκινες… μύτες και πολύχρωμα ρούχα. Κρατούν στα χέρια τους σύριγγες με τις οποίες κάνουν μεταγγίσεις… σοκολάτας, γεμίζουν το δωμάτιο με σαπουνόφουσκες και εντυπωσιάζουν με τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα τους ή παίζοντας κουκλοθέατρο.


Στόχος τους είναι να καταφέρουν να κάνουν τα άρρωστα παιδιά που νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων να γελάσουν και να ξεχάσουν έστω και για λίγο το φόβο της αρρώστιας και τη μυρωδιά του θανάτου. 

Πρόκειται για τους “γιατρούς-κλόουν”, έναν ξεχωριστό θεσμό, που καθημερινά κερδίζει τη δική του θέση σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα του κόσμου. Ουσιαστικά είναι μία ενταγμένη υπηρεσία (clown care unit) που προσφέρουν οι παιδιατρικές κλινικές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς-κλόουν, οι οποίοι εργάζονται μόνιμα σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους γονείς. 

Οι γιατροί-κλόουν πρωτοεμφανίστηκαν στις ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια. Το 1986 ιδρύθηκε η πρώτη ένωση, η Clown Care Unit (CCU), από τον επαγγελματία κλόουν Michael Christensen και άρχισε να δουλεύει συστηματικά στο Babies and Children Hospital του Columbian Presbyterian Medical Center της Νέας Υόρκης. Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπου εφαρμόστηκε η γελωτοθεραπεία, παρατηρήθηκε μείωση των φαρμάκων κατά 20% και μείωση της νοσηλείας των παιδιών κατά 50%. 

ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ

 
Ο ψυχολόγος Roberto Flangini μετρά δέκα χρόνια δράσης ως γιατρός-κλόουν και είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών Κλόουν (Federazione Clown Dottori) αλλά και ένας από τους βασικούς ομιλητές της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στη “ΜτΚ” εξηγεί ότι από μικρός ήθελε να κάνει τους άλλους να γελούν και μεγαλώνοντας ασχολήθηκε επιστημονικά με αυτό, όταν σπούδαζε Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα πριν από δύο χρόνια παρακολούθησε ένα master με θέμα “Ο κλόουν στην υπηρεσία του ανθρώπου” στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
 
“Μεταφέροντας τον κλόουν από το τσίρκο στα παιδιατρικά νοσοκομεία διευκολύνουμε εκείνη την ανθρώπινη πλευρά που ενισχύει τόσο τα στάδια της ανάρρωσης όσο και την επαναφορά των παιδιών. Μεταφέροντας το χαμόγελο, το γέλιο και τη θετικότητα στους θαλάμους του νοσοκομείου, βοηθούμε το θεραπευτικό έργο των γιατρών, γιατί στηρίζουμε τα παιδιά σε μία γλώσσα, τη δική τους, που τα απομακρύνει από το βαρύ ψυχολογικό κλίμα που πολλές φορές επικρατεί στα νοσοκομεία”, τονίζει ο κ. Flangini. 

Παράλληλα εξηγεί ότι ο γιατρός-κλόουν συνεργάζεται με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ενώ στόχος του είναι να αγγίξει την ψυχή των άρρωστων παιδιών και να επαναφέρει τη θέληση και την επιθυμία τους για επικοινωνία με τους γύρω τους.
 
“Τα παιδιά παίζουν, γελάνε και κάποιες φορές κλαίμε μαζί. Άλλωστε ο φόβος και ο πόνος είναι κοινά συναισθήματα για όλους. Η προσπάθεια του γιατρού-κλόουν επικεντρώνεται στο να δώσει διαφορετική διάσταση στα συναισθήματα, ώστε από το αρνητικό γεγονός να βγάλει ένα θετικό μήνυμα και τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με θάρρος την ασθένειά τους”, επισημαίνει ο κ. Flangini.
 
Άλλωστε, όπως περιγράφει, δεν θα ξεχάσει ένα μικρό κοριτσάκι που είχε υποστεί εγκαύματα και δεν ήθελε να κάνει τη θεραπεία του, αφού φοβόταν το δυνατό πόνο που θα της προκαλούσε η φυσιοθεραπεύτρια, την ώρα που θα έπρεπε να κάνει μασάζ στις πληγές. Οι γιατροί-κλόουν θέλησαν να κάνουν την ίδια θεραπεία, με τρόπο όμως λανθασμένο και αδέξιο. Έτσι τα γέλια που προκάλεσαν οι “αδέξιες” κινήσεις των κλόουν βοήθησαν τη μικρή να ξεπεράσει την αρχική άρνησή της και να κάνει κανονικά τη θεραπεία της. 

“Η εκπαίδευση του γιατρού-κλόουν δεν τελειώνει ποτέ. Άλλωστε η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βοηθήσει το άρρωστο παιδί να αντιμετωπίσει το φόβο της αρρώστιας αλλά και το φόβο του θανάτου. Είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις ιατρικής, ψυχολογίας, παιδοψυχολογίας, υγιεινής και νοσοκομειακής κοινωνιολογίας. Τα πιο σημαντικά προσόντα όμως που πρέπει να διαθέτει είναι να ξέρει να ακούει το μικρό ασθενή, να είναι ευαίσθητος και να έχει πολύ χιούμορ”, τονίζει ο κ. Flangini.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ιταλία οι γιατροί-κλόουν μπήκαν στα νοσοκομεία το 1991, ενώ πριν από δύο χρόνια θεσπίστηκε νόμος που τους αναγνωρίζει ως επάγγελμα στο χώρο της υγείας. 

Της Νικολέτας Μπούκα

πηγή: makthes.gr


Read More »

Κέρκυρα: Μάνα έπνιξε την 7χρονη κόρη της στη μπανιέρα και μετά κρεμάστηκε!

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Κέρκυρα: Μάνα Τέρας έπνιξε την 7χρονη κόρη της στη μπανιέρα και μετά κρεμάστηκε!

Σοκ προκαλεί η δολοφονία που αποκαλύφθηκε το απόγευμα στην Κέρκυρα, με θύμα ένα 7χρονο κοριτσάκι και δράστη την...ίδια της τη μητέρα, η οποία μετά την πράξη της αυτοκτόνησε.


Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μια 50χρονη υπήκοος Γερμανίας σκότωσε την μόλις επτά ετών κόρη της και στη συνέχεια απαγχονιστηκε δίνοντας τέλος στη ζωή της. 

Η 50χρονη Γερμανίδα, που είναι παντρεμένη με Έλληνα, φέρεται να έπνιξε το παιδί μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού στο οποίο διέμεναν, στο χωριό Αντιπερνοί και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. 

Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικοί και ιατροδικαστής.

πηγή: directnews.gr

Read More »

Η αγάπη των γονιών και η σωστή ανατροφή «απενεργοποιούν» τα κακά γονίδια

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Η αγάπη των γονιών και η σωστή ανατροφή «απενεργοποιούν» τα κακά γονίδια

Nέες έρευνες υποστηρίζουν πως η αγάπη των γονιών και η σωστή ανατροφή, μπορούν να αποζημιώσουν τα παιδιά τους για τυχόν επικίνδυνα γονίδια που κληρονόμησαν.


Θεωρητικά, ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής, γονεϊκής αγάπης και επαρκών ερεθισμάτων μπορεί να «απενεργοποιήσει» γονίδια που σχετίζονται με σωματικές ή ψυχικές ασθένειες.

Το φαινόμενο εκδηλώνεται πιο θεαματικά κατά τις πρώτες 1000 μέρες ζωής του βρέφους και ονομάζεται επιγενετική. Ο τρόπος διατροφής και ζωής, καθώς και η παρουσία ή όχι τοξικών χημικών, παίζουν κομβικό ρόλο στον τομέα αυτό. Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Biology, προκαλεί σωρεία συζητήσεων σχετικά με το αν είμαστε προϊόντα της γενετικής μας ταυτότητας ή του περιβάλλοντός μας. Κατα πως φαίνεται, δεν αποτελούμε μονομερώς προϊόν ούτε του μεν ούτε του δε.

Η μελέτη των διδύμων προσφέρεται εδώ ως ιδανική, μια και διαθέτουν ακριβώς το ίδιο DNA-συνεπώς, ο,τιδήποτε τα καθιστά διαφορετικά είναι προϊόν του περιβάλλοντός τους. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης, θα μπορούσε να εντοπιστεί η ομάδα παιδιών υψηλού κινδύνου και να λαμβάνουν προληπτικά φυσιοθεραπευτική αγωγή ώστε να απενεργοποιηθούν εγκαίρως τα σχετικά «κακά» τους γονίδια. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τις καρδιακές παθήσεις και τον ρόλο της άσκησης και της διατροφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθένειες που προκαλούνται από ένα και μόνο γονίδιο έχουν πλέον εντοπιστεί. Όλες οι υπόλοιπες προκαλούνται από συνδυασμούς γονιδίων ή από το περιβάλλον ή και από τα δύο. Κάπως έτσι, ίσως να φτάσουμε στο μέλλον να ελέγχουμε γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν.

πηγή: medicalnews.gr, logiosermis.net

Read More »

Κορυφαίος Δικαστής δηλώνει ότι θα πρέπει τα παιδιά να απομακρύνονται από τις μητέρες τους, σε περίπτωση που δεν αφήνουν τους πατέρες τους να τα δούνε

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Κορυφαίος Δικαστής δηλώνει ότι θα πρέπει τα παιδιά να απομακρύνονται από τις μητέρες τους σε περίπτωση που δεν αφήνουν τους πατέρες τους να τα δούνε

Οι μητέρες που αρνούνται να αφήσουν τους χωρισμένους πατέρες να δουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να τους αφαιρούνται, δήλωσε ένας ανώτερος οικογενειακός δικαστής.


Τα παιδιά θα πρέπει να παραδίνονται για την πλήρη φροντίδα τους στον πατέρα εάν η μητέρα αψηφά επίμονα τις δικαστικές αποφάσεις, είπε ο δικαστής σύμφωνα με το άρθρο της Daily Mail.

Τόνισε ότι «με τρεις παραβιάσεις και είστε έξω από τον κανόνα», με τον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να απομακρύνονται, εάν οι μητέρες αγνοούν τρεις δικαστικές αποφάσεις.

Ο δικαστής είπε ότι τα οικογενειακά δικαστήρια χάνουν το κύρος τους, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν σοβαρά τις εντολές των αποφάσεων τους.


Περίπου 5.000 νέες περιπτώσεις ετησίως έρχονται ενώπιον των οικογενειακών δικαστηρίων, στις οποίες οι γονείς - σχεδόν πάντα οι μητέρες - αψηφούν τις εντολές να αφήσει ο άλλος γονέας να έχει επαφή με το παιδί του.

Οι δικαστές είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να φυλακίσουν τέτοιες μητέρες λόγω των καταστροφικών συνεπειών για τα παιδιά, έτσι ώστε πολλές να εξακολουθούν να ξεφεύγουν.

Ο 61χρονος δικαστής κ. Justice Coleridge, είπε: «Αν έπρεπε να αριθμήσουμε τρεις παραβιάσεις και είστε εκτός, ακούγεται ως ευαισθησία, αλλά κάτι σαν αυτό ίσως θα πρέπει να είναι ο κανόνας».

Πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να σταλεί μια μητέρα στη φυλακή.


Read More »

Συγκλονιστικό Βίντεο: Σύριος Πατέρας ξαναβρίσκει το αγοράκι του που νόμιζε νεκρό από τα χημικά.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Συγκλονιστικό Βίντεο: Σύριος Πατέρας ξαναβρίσκει το αγοράκι του που νόμιζε νεκρό από τα χημικά.


Το να είσαι γονιός και πατέρας δεν γνωρίζει σύνορα και εθνότητες.


Συγκλονιστικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου από την πόλη Ζαμάλκα της Συρίας. Δείχνει την επανένωση ενός πατέρα με το μικρό αγοράκι του, το οποίο νόμιζε για νεκρό από την επίθεση με χημικά.

Η αντίδραση του πατέρα φέρνει δάκρυα στα μάτια. Η χαρά και το σοκ είναι ζωγραφισμένα στα μάτια του την στιγμή που τρέχει να πάρει στην αγκαλιά του το παιδί του.

Η Ζαμάλκα, είναι προάστιο της Δαμασκού, ήταν μια από τις πόλεις που δέχτηκε σφοδρή επίθεση με χημικά.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο



Read More »

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ


Α΄. Γάμος· αρχή της οικογένειας.


Αν ανοίξουμε κάποιο εγκυκλοπαιδικό λεξικό, θα δούμε ότι οικογένεια λέγεται· «Ομάς ανθρώπων συνδεδεμένων δια φυσικών δεσμών (γονείς, τέκνα και αδελφοί) διαβιούσα υπό την αυτήν στέγην». Ή πιο συγκεκριμένα· «Οικογένειαν καλούμεν σήμερον ομάδα αποτελουμένην αφ’ ενός μεν εκ δύο ετεροφύλων προσώπων, συνημμένων δια του δεσμού του γάμου, αφ’ ετέρου εκ του κοινού γάμου τέκνων. Αύτη στηρίζεται επί της αμοιβαίας πίστεως και της προθέσεως ισοβίου συμβιώσεως. Πας άλλος δεσμός μη στηριζόμενος εις τον γάμον, αποκλείων της κοινότητος ταύτης τα τέκνα και μη ών μακράς ή κατά πρόθεσιν τουλάχιστον ισοβίου διαρκείας, δεν είναι οικογένεια. Αύτη βεβαίως είναι η έννοια της μονογαμικής οικογενείας και ουχί της πολυγαμικής»1, η οποία προσιδιάζει στα άλογα ζώα μάλλον παρά στον άνθρωπο.

Εκείνο το οποίο πρέπει να επισημάνουμε και να τονίσουμε από τα πιο πάνω λεχθέντα για την οικογένεια είναι, ότι η έννοια της οικογένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και συνυφασμένη με την έννοια του γάμου. Όπως όμως υπογραμμίζει το λεξικό, «δεσμός μη στηριζόμενος εις τον γάμον δεν είναι οικογένεια». Κι όπως λέγει ο Χρήστος Ανδρούτσος στην Ηθική του, «η οικογένεια ιδρύεται δια του γάμου, της ισοβίου συζεύξεως δήλα δη ανδρός και γυναικός επί τη βάσει της του γένους σχέσεως»2.

Συνεπώς, για να μελετήσουμε το θέμα «Η οικογένεια ως θεσμός εν Χριστώ», πρέπει να αναλύσουμε με δυο λόγια το θέμα του γάμου. Τι είναι γάμος, ποια είναι η σχέση που έχει με την Εκκλησία και ποιοι είναι οι σκοποί του.

Β΄. Τι είναι ο γάμος.


Ο Θεοδώρητος Κύρου, ερμηνεύοντας το χωρίο της Γενέσεως «Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν»3, λέγει ότι εδώ εμφανίζεται ο πρώτος νόμος ο οποίος «μετά την της γυναικός δημιουργίαν ετέθη, και τη φύσει των ανθρώπων εμπέπηγε»4. Δηλαδή, αμέσως μετά την δημιουργία της γυναίκας ο Θεός θέλοντας να υπάρχει πλήρης ψυχοσωματική ένωση των δύο φύλων, εμφύτευσε μέσα στη φύση των πρωτοπλάστων την έλξη που υπάρχει έκτοτε και που οδηγεί στο φαινόμενο του γάμου.

Συνεπώς, όπως παρατηρεί κάπου ο πολύκλαυστος π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, «ο γάμος είναι φυσικός δεσμός και θεσμός ο οποίος έχει την αυτήν μετά του ανθρωπίνου γένους ηλικίαν. Ο Χριστιανισμός δεν ίδρυσε τον θεσμόν του γάμου, αλλά τον προϋπάρχοντα φυσικόν θεσμόν εξυγίασε και ανύψωσεν εις την τάξιν Μυστηρίου και την εν αυτώ σχέσιν ανδρός και γυναικός είδεν ως τύπον και εικόνα της υπερφυούς σχάσεως Χριστού και Εκκλησίας»5.

Γι’ αυτό ο Παύλος, «το στόμα του Χριστού», μιλώντας για το γάμο στην προς Εφεσίους επιστολή του, αφού αναφέρει το προαναφερθέν χωρίο της Γενέσεως «…και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν», προσθέτει· «Το μυστήριον τούτο μέγα εστίν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν»6. Δηλαδή, ο γάμος στον χριστιανισμό παύει να είναι ένα φυσικός θεσμός και δεσμός· αποτελεί πλέον «μυστήριον μέγα». Αποτελεί πράξη ιερή, στην οποία με ορατά σημεία παρέχεται στους πιστούς η αόρατη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Και η χάρη αυτή μεταβάλλει τις ανθρώπινες φυσικές σχέσεις σε μυστήριο σχέσεων Χριστού και Εκκλησίας.

Γ΄. Σκοπός του γάμου.


Ο σκοπός του γάμου δεν είναι μόνο η διάδοση του γένους ούτε η αμοιβαία βοήθεια των συζύγων. Διότι όπως παρατηρεί ο Χρήστος Ανδρούτσος, εάν μεν σκοπός του γάμου ήταν μόνο η παιδοποιία, θα έπρεπε ο γάμος να διαλύεται σε περίπτωση ατεκνίας. Εάν δε σκοπός ήταν μόνο η αμοιβαία βοήθεια, τότε και απλή φιλία μπορούσε ν’ αναπληρώσει τον γάμο και θα έπρεπε να διαλύεται όταν για ασθένεια ή αμέλεια ή οκνηρία οι δύο σύζυγοι δεν αλληλοβοηθούνται7. Σπουδαίος σκοπός του γάμου είναι η προφύλαξη του ανθρώπου από τις σαρκικές διαστροφές, που τόσο τον μολύνουν και τον απομακρύνουν από τον Θεό. «Δια δε τας πορνείας έκαστος την εαυτού γυναίκα εχέτω, και εκάστη τον ίδιον άνδρα εχέτω», λέγει ο Παύλος8. Και παρατηρεί ο Χρυσόστομος· «Μία τις εστί γάμου πρόφασις, το μη πορνεύειν, και δια τούτο το φάρμακον εισενήνεκται τούτο»9. Εκτός όμως της προφυλάξεως από την πορνεία, κύριος και βασικός σκοπός του γάμου είναι η τελειοποίηση του ανθρώπου. Όπως λέει ο επίσκοπος, πρώην Φλωρίνης, Αυγουστίνος Καντιώτης, «ο βαθύτερος σκοπός του γάμου είναι η δια της ενώσεως ανδρός και γυναικός ολοκλήρωσης του ανθρωπίνου όντος, η δια της ασκήσεως των αρετών ηθική τελειοποίησης ανδρός και γυναικός»10. Και όπως εύστοχα παρατηρεί ο αείμνηστος Παναγιώτης Τρεμπέλας, «η βοήθεια, δι’ ην εδόθη τω Αδάμ η σύζυγος, δεν αναφέρεται απλώς εις υπηρεσίας τινάς σωματικάς»11. Αλλά, όπως συμπληρώνει άλλος, σύγχρονος ακαδημαϊκός θεολόγος, «η γυναίκα είναι ‘βοηθός’ του ανδρός με μια έννοια σωτηριολογική»12. Είναι-πρέπει να είναι- βοηθός, συμπαραστάτης και συμπορευτής στη δύσκολη πορεία για τελείωση και ένωση με τον Θεό. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Παύλου «Ηγίασται ο ανήρ ο άπιστος εν τη γυναικί, και ηγίασται η γυνή η άπιστος εν τω ανδρί»13. Δηλαδή η γυναίκα γίνεται «βοηθός» σωτηρίας για τον άνδρα· και ο άνδρας, παράλληλα, γίνεται «βοηθός» σωτηρίας για την γυναίκα.

Δ΄. Σκοπός της οικογενείας.


Συνεπώς και η οικογένεια η οποία θεμέλιο έχει τον γάμο, εντός της Εκκλησίας, παύει να είναι απλώς ένας φυσικός θεσμός και δεσμός που ικανοποιεί απλώς τις φυσικές ορμές του ανθρώπου προς συνεύρεση και δημιουργία απογόνων. Παύει να είναι ένας κοινωνικός θεσμός, που γίνεται είτε γιατί το απαιτεί η κοινή γνώμη, είτε γιατί το απαιτούν οικογενειακά ή οικονομικά συμφέροντα. Δεν στηρίζεται «επί της αμοιβαίας πίστεως και της προθέσεως ισοβίου συμβιώσεως», όσο στηρίζεται πάνω στη θεία χάρη, που απορρέει από το μυστήριο του γάμου η οποία καθαίρει, λαμπρύνει, αγιάζει, ενώνει, σταθεροποιεί, ενισχύει τα πρόσωπα της χριστιανικής οικογενείας. Η οικογένεια ως θεσμός εν Χριστώ δεν έχει καμμιά ανθρώπινη νομοτέλεια, αλλά συνιστά μέτρον οικονομίας του Θεού με απώτερο σκοπό την τελειοποίηση και σωτηρία τόσο των συζύγων όσο και των τέκνων. «Τι γαρ οίδας, γύναι ει τον άνδρα σώσεις; Ή τι οίδας, άνερ ει την γυναίκα σώσεις;» συμβουλεύει ο Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του14. Και αφού σωθούν οι σύζυγοι, κατά τον Κ. Καλλίνικο, σκοπός της χριστιανικής οικογένειας είναι να πληρώσει το κενό που σχηματίσθηκε στα αγγελικά τάγματα με την ανταρσία του Εωσφόρου. Καλείται η οικογένεια να δημιουργήσει φωτοειδή τέκνα, τα οποία θα προβιβασθούν από τον Θεό στη βασιλεία του και θα γίνουν άγγελοι φωτοειδείς. Γι’ αυτό, όπως παρατηρεί ο ίδιος συγγραφεύς, κατά τον γάμο, την επίσημη ίδρυση της οικογένειας, η Εκκλησία ψάλλει και συγχορεύει μαζί μας το «Ησαΐα, χόρευε…». Το κάνει αυτό για να μας υπενθυμίζει την εκ παρθένου γέννηση του Εμμανουήλ και το άρρητο μυστήριο της θείας απολυτρώσεως, το οποίο ακριβώς έρχονται οι νεόνυμφοι να συνεχίσουν, καθιστάμενοι «Θεού συνεργοί»15. Συνεπώς, όπως ο γάμος έτσι και η οικογένεια έχει καθαρά σωτηριολογικό χαρακτήρα.

Ε΄. Οικογένεια·
η «κατ’ οίκον εκκλησία» ή η «μικρά εκκλησία»


Κάτι που μας βοηθεί να καταλάβουμε και να νιώσουμε καλύτερα το σκοπό και τη σημασία της οικογένειας για τη σωτηρία του ανθρώπου, είναι ο χαρακτηρισμός του Παύλου για την οικογένεια, ότι είναι μία «κατ’ οίκον εκκλησία»16, και ο φημισμένος ορισμός του Χρυσοστόμου, ότι η οικογένεια είναι «εκκλησία μικρά»17.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ακολουθία του γάμου, την «απηρτισμένην αυτήν ιεράν διδαχήν»18, ο ιερεύς εύχεται να διαφυλάξει ο Θεός το νέο ζευγάρι όπως διεφύλαξε «Νώε εν τη κιβωτώ…». Η αναφορά είναι σκόπιμα διαλεγμένη. Η κιβωτός είναι εικόνα της εκκλησίας. Όπως σώθηκε η φυσική ζωή με την κιβωτό στον κατακλυσμό τους, έτσι και μέσα στην Εκκλησία σώζεται ο λαός του Θεού. Το νέο ζευγάρι λοιπόν θ’ αποτελέσει μία μικρή κιβωτό-Εκκλησία που σκοπό θα έχει να σωθούν τα μέλη της από τον κατακλυσμό της αμαρτίας· θ’ αποβεί ένα μικρό κύτταρο του αιωνίου οργανισμού της Εκκλησίας, του σώματος του Χριστού. Πρέπει λοιπόν να είναι οντολογικά ενωμένο με τον Χριστό. Γι αυτό κατά την αρχαία παράδοση η ακολουθία του γάμου τελούνταν συνημμένη με την θεία λειτουργία, το κατ’ εξοχή μυστήριο της Εκκλησίας.

Είναι, λοιπόν, η οικογένεια καθαρά σωτηριολογικός και εκκλησιαστικός θεσμός. Γι’ αυτό, όπως παρατηρεί σύγχρονος θεολόγος, το «και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν» προ Χριστού δηλοί την φυσική ένωση των συζύγων, μετά Χριστόν όμως «η μία σαρξ» πραγματοποιείται κατ’ εξοχή όταν ο άνδρας και η γυναίκα συμμετέχουν στο μυστήριο της θ. Ευχαριστίας, στο μυστήριο της Εκκλησίας. Μόνο σ’ αυτό το ευχαριστηριακό πλαίσιο του γάμου μπορεί να σταθεί η διδασκαλία περί μονογαμίας, περί του ενός και αδιαλύτου γάμου»19.

ΣΤ΄. Ιδιότητες της χριστιανικής οικογένειας.


Αλλά ας αναλύσουμε κάπως περισσότερο την παρομοίωση τόσο της Κ. Διαθήκης όσο και των πατέρων για την οικογένεια ως «κατ’ οίκον εκκλησία» ή «εκκλησία μικρά». Η παρομοίωση και ο συμβολισμός αυτός δηλοί ότι τα γνωρίσματα της Εκκλησίας πρέπει ν’ απαντούν εν σμικρογραφία και στην οικογένεια, την μικρή Εκκλησία. Θεμελιώδη γνωρίσματα της Εκκλησίας είναι η ενότητα, η αγιότητα, η καθολικότητα και αποστολικότητα. Στο Σύμβολο της πίστεώς μας λέμε· «Πιστεύω…εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν». Ας δούμε πως τα γνωρίσματα αυτά εφαρμόζονται στην οικογένεια.

α΄. Η Εκκλησία είναι μία· αλλά και οι σύζυγοι καλούνται σε μία αδιάλυτη, ισόβια, οντολογική ένωση. Είναι χαρακτηριστικό το χωρίο της Γενέσεως «Και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν». Οι σύζυγοι αποτελούν ένα σώμα, μία σάρκα. Όπως ο Χριστός άφησε τον Πατέρα του στους ουρανούς και κατέβηκε στη γη και ήρθε προς τη νύμφη-Εκκλησία και έγινε ένα Πνεύμα -«ο κολλώμενος γαρ τω Κυρίω εν Πνεύμα εστί»-20, έτσι και ο άνδρας «καταλήψει τον πατέρα αυτού και την μητέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού, και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν».

Μεγάλο μυστήριο αυτή η ένωση. Διότι ο άνδρας, λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, «αφού εγκαταλείψει εκείνον που τον έσπειρε, εκείνον που τον γέννησε, εκείνον που τον ανέθρεψε, αφού αφήσει εκείνην που υπέφερε τους πόνους του τοκετού, εκείνην που ταλαιπωρήθηκε, εκείνην που τον θήλασε…, προσκολλάται σε μία γυναίκα που δεν την γνώριζε, η οποία δεν έχει καμιά συγγένεια μ’ αυτόν, και προτιμά απ’ όλους τους δικούς του αυτήν. Και οι γονείς παραδόξως, όταν γίνονται αυτά, αντί να στεναχωρηθούν, χαίρονται , ξοδεύοντας μάλιστα και χρήματα»21.

Και σ’ άλλο σημείο, μιλώντας πάλι για το γάμο, ο ι. πατήρ προσθέτει τα εξής.

«Πώς είναι μυστήριο; Μα συνενώνονται οι δύο και κάνουν ένα…Έρχονται για να γίνουν ένα σώμα. Τι μεγάλο μυστήριο αγάπης! Εάν οι δύο δεν γίνουν ένα, δεν κάνουν πολλούς. Όταν όμως ενωθούν, τότε κάνουν. Βλέπεις λοιπόν το μυστήριο του γάμου; Από τον ένα ο Θεός έκανε ένα, και πάλι αφού έκανε ένα, απ’ αυτούς του δύο, πάλι δημιουργεί έναν άνθρωπο. Ώστε από τον ένα γεννάται ο άνθρωπος. Γιατί η γυναίκα και ο άνδρας δεν είναι δύο άνθρωποι, αλλά ένας άνθρωπος»22.

Να λοιπόν η ενότητα της οικογένειας κατά το πρότυπο της ενότητας της Εκκλησίας. «Δύο ανθρώπινα όντα ενώνονται -αλληλοπεριχωρούνται- μέσα από το μυστήριο της αγάπης χωρίς να καταργούν τον εαυτό τους… Ενώνονται αδιαίρετα χωρίς όμως να “συγχέονται”. Ξεπερνούν κάθε διάκριση και διχασμό -βιολογικό (άρσεν-θήλυ), κοινωνικό (άνδρας-γυναίκα), ατομικό (εσύ-εγώ)- και συνθέτουν την προσωπική τους κοινωνία… Μέσα στην οικογένεια οι έννοιες μονάδα και δυάδα παύουν να είναι λογικές ή μαθηματικές. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Αποβαίνουν υπέρλογες, θεολογικές. Ένα κι ένα κάνουν ένα»23. Όλα τα προβλήματα και οι διαφορές που υπάρχουν στην οικογένεια λύνονται αμέσως, εάν οι σύζυγοι και τα παιδιά βεβαίως, που είναι προέκταση των γονέων τους, και που αποτελούν μία γέφυρα24, κατά την έκφραση του Χρυσοστόμου, που συντελεί και αυτή με τη σειρά της στην ενότητα των γονέων, σκεφθούν τις συνέπειες που απορρέουν από το θεολογικό δόγμα της ενότητας της οικογένειας. Και μάλιστα της χριστιανικής οικογένειας, η οποία μετέχει στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και αποκτά πραγματική, μυστηριακή, υπέρλογη ενότητα, και όχι απλώς σαρκική.

β΄. Η Εκκλησία όμως εκτός από μία είναι και αγία. Συνεπώς και η οικογένεια πρέπει να είναι αγία. Ξεχωρισμένη από τον κόσμο, που «κείται εν τω πονηρώ», και αφιερωμένη στον Θεό. Στα «ειρηνικά» της ακολουθίας του αρραβώνος και του γάμου η Εκκλησία εύχεται για «αγάπη τελεία», «ομόνοια», «άμεμπτη βιωτή και πολιτεία». Κι’ αυτά λέγονται, για να καταλάβουν οι νεόνυμφοι ότι σκοπός της οικογένειας, που ιδρύεται με το μυστήριο του γάμου, είναι ο αγιασμός των συζύγων και των παιδιών που θα προκύψουν. Και είναι χαρακτηριστικό, και πρέπει πολύ να το προσέξουμε, ότι, ανάμεσα στις ατομικές αυτές αιτήσεις, η Εκκλησία εύχεται· για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, την σταθερότητα των εκκλησιών, την ενότητα όλων, τον κλήρο και τον λαό. Τι σημασία έχουν αυτές οι αιτήσεις; Ποιο είναι το νόημά τους σ’ ένα φαινομενικά ιδιωτικό γεγονός; Τι δουλειά έχει η «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου» και η «ευστάθεια των εκκλησιών»; Έχει· διότι ο γάμος και η οικογένεια εντάσσονται μέσα στο σχέδιο και τη ζωή της Εκκλησίας. Όπως φαίνεται και πάλι στην ακολουθία του γάμου, το συγκεκριμένο ζευγάρι, που νυμφεύεται «εδώ και τώρα», εγγράφεται στην ιστορία όλων των αγίων ζευγών της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, συμμετέχει και είναι παρόν στο πρώτο θαύμα του Κυρίου εν Κανά, συνδέεται με ζεύγη της ιστορίας της Εκκλησίας, καλούμενο -με όλα αυτά- να ζήσει την προσωπική του ιστορία ως ζεύγος, μεταμορφώνοντας την ένωσή του εις «καινή κτίση»25.

Ακόμη οι ευχές της ακολουθίας του γάμου, που εύχονται να δώσει ο Θεός «σπέρμα μακρόβιον», «καρπόν κοιλίας», «καλλιτεκνίαν», «ευτεκνίας απόλαυσιν», δεν λέγονται απλώς για να σωθεί βιολογικά το ανθρώπινο γένος από την απειλή του θανάτου. Αυτό ίσως και έχει σημασία για τους απίστους, τους κοσμικούς, τους σαρκικούς ανθρώπους. Το «αυξάνεσθε και πλυθύνεσθε» του Δημιουργού σημαίνει κυρίως και πρώτα απ’ όλα, ότι τα ζεύγη που ενώνονται εν Χριστώ πρέπει να πληθύνουν την ανθρωπότητα της Εκκλησίας, την οικογένεια των αγίων, να γεμίσουν τους ουρανούς με καινούργιους «πολίτες». Δεν είναι η οικογένεια για να προσφέρει απλώς επιστήμονες, εργάτες, στρατιώτες, γεωργούς και ναυτικούς στο κράτος, αλλά για να δημιουργήσει αγίους οι οποίοι θα μπουν στην επιστήμη, στην εργασία, στο στρατό, στη γεωργία, στη ναυτιλία, παντού, και θα μεταμορφώσουν κατά το μέτρο του δυνατού ολόκληρη την κοινωνία. Γι’ αυτό η Εκκλησία εύχεται όχι μόνο για «καρπόν κοιλίας» αλλά και για «καλλιτεκνία». Είναι δε χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε κάποιος στάρετς στη Ρωσία σε μια γυναίκα που ζήτησε την ευλογία του για να παντρευθεί. «Μπορείς να φέρεις», είπε, «έναν άγιο; Αν μπορείς, τότε παντρέψου, διαφορετικά δεν σου δίνω την ευλογία μου»26. Μ’ αυτήν λοιπόν την προοπτική, «σώζεται» η γυναίκα δια της τεκνογονίας, όπως λέει ο απόστολος Παύλος. Σώζεται, γιατί συμμετέχει στο μυστήριο του μέλλοντος αιώνος που είναι η Εκκλησία, φέρνοντας στη ζωή ένα πρόσωπο που προορίζεται να γίνει εικόνα του Θεού. Γι’ αυτό οι χριστιανοί γονείς κάθε προσφορά προς τα παιδιά τους, όπως φαγητό, ντύσιμο, μόρφωση, εξασφάλιση οικονομικών αγαθών, πρέπει να την θεωρούν δευτερεύουσα. Ως κύρια δε την χριστιανική αγωγή και ανατροφή των τέκνων τους. Πρέπει να θυμούνται πάντοτε του λόγους του Χρυσοστόμου·

«Ου το σπείραι ποιεί πατέρα μόνον, αλλά το παιδεύσαι καλώς· ουδέ το κυήσαι μητέρα εργάζεται, αλλά το θρέψαι καλώς»28.

γ΄. Η Εκκλησία όμως εκτός από αγία είναι και καθολική. Τι σημαίνει ο όρος καθολική; Πολλές είναι οι ερμηνείες που δίδουν οι θεολόγοι. Ανάμεσα σ’ αυτές βασική και θεμελιώδης είναι η ποσοτική. Η Εκκλησία πρέπει ν’ αυξηθεί όχι μόνο ποιοτικά, όπως τονίσαμε προηγουμένως, αλλά και ποσοτικά. Έτσι και η οικογένεια, η μικρή Εκκλησία, πρέπει να οδηγείται στη δημιουργία νέων μελών. Πρέπει να επιδιώκει να γίνει μία μικροκοινωνία, ένας μικρόκοσμος, μία μικροπολιτεία. Πρέπει ν’ αποφεύγει την κατάρα της σημερινής εποχής, την «ήσσονα προσπάθεια». Να μην περιορίζει την πατρότητα και τη μητρότητα στο ένα ή στα δύο παιδιά. Να μην επικροτεί το σύνθημα που ξεκίνησε από τις Αγγλοσαξονικές χώρες και επεκτάθηκε σ’ όλη την υφήλιο no more, όχι περισσότερα -των δύο- παιδιά. Να μην αρνείται τη θυσία και το ολοκληρωτικό δόσιμο. Να μην αρνείται να προσφέρει όσο μπορεί. Να μην κάνει θρησκεία της τη σύγχρονη φιλοσοφία του ευδαιμονισμού. Να ξέρει να αγαπά πραγματικά. Διότι η υπογεννητικότητα, που μαστίζει την εποχή μας, είναι αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας της αγάπης. Γι’ αυτό πολύ σωστά Κύπριος ιεράρχης τονίζει κάπου ότι·

«Ο σύγχρονος άνθρωπος αγνοεί την αγάπη, γι’ αυτό αγνοεί την πατρότητα και τη μητρότητα στις πραγματικές τους διαστάσεις, που είναι προσφορά του εαυτού μας χάριν του άλλου». Και συνεχίζει με πόνο ψυχής· «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα ν’ αρνείται το χάρισμα της ζωής. Ευθύνη για παιδιά δεν είναι πρωταρχικά η εξασφάλιση πολλών παιχνιδιών αλλά η εξασφάλιση κλίματος άπειρης αγάπης. Η γέννηση παιδιού είναι δωρεά ζωής, η είσοδος στον κόσμο ανθρώπων που θα ζήσουν στην κοινωνία αγάπης με τον Θεό και τους άλλους ανθρώπους»29.

Κάτι τέλος σχετικό με το θέμα που εξετάζουμε, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια τρομακτική συρρίκνωση του χριστιανισμού, λόγω της άνευ προηγουμένου υπογεννητικότητας των λεγομένων χριστιανικών κρατών. Αντιθέτως υπάρχει κατακόρυφη άνοδος των ανατολικών θρησκειών για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Η ευθύνη της λεγόμενης χριστιανικής οικογένειας είναι τεράστια και η θεία τιμωρία θα ξεσπάσει αμείλικτη.

δ΄. Αλλά η Εκκλησία είναι και αποστολική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θεμέλιο αιώνιο και αμετάβλητο στη διδαχή, στο δόγμα αλλά και στη ζωή των μελών της Εκκλησίας είναι η διδασκαλία των αποστόλων. Εκτός όμως τούτου το ότι η Εκκλησία είναι και αποστολική σημαίνει ότι αυτή θα έχει πάντοτε το ζήλο, την ορμή και την έφεση των αποστόλων για να διαδώσει παντού το μήνυμα του ευαγγελίου. Αλλιώς, «Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή»· νεκρή Εκκλησία, χωρίς νόημα και λόγο υπάρξεως.

Αλλά ο ζήλος για την ιεραποστολή πρέπει να χαρακτηρίζει και την μικρή Εκκλησία, την οικογένεια. Για να νιώσουμε τι σημαίνει αυτό, θα αναφέρουμε δύο οικογένειες της Καινής Διαθήκης· τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα, και την οικογένεια Στεφανά.

Για την πρώτη, την οικογένεια του Ακύλα και της Πρίσκιλλας, γράφει ο απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του· «Ασπάσασθε Πρίσκιλλαν και Ακύλαν τους συνεργούς μου εν Χριστώ Ιησού, οίτινες υπέρ της ψυχής μου τον εαυτών τράχηλον υπέθηκαν, οίς ουκ εγώ μόνος ευχαριστώ, αλλά και πάσαι αι εκκλησίαι των εθνών, και την κατ’ οίκον αυτών εκκλησίαν»30. Συγκλονιστικοί έπαινοι για το άγιο ζευγάρι. Ο Παύλος τους παρουσιάζει σαν συνεργούς του εν Χριστώ Ιησού. Και πράγματι τον βοήθησαν στην Κόρινθο, όπου τους πρωτογνώρισε και έμεινε μαζί τους ασκώντας την τέχνη του σκηνοποιού, τον ακολούθησαν στην Έφεσο και προλείαναν το έδαφος για την εργασία του Παύλου και την επικράτηση του χριστιανισμού, τέλος δε εστάλησαν και πάλι στην Ρώμη την πατρίδα τους, απ’ όπου τους είχε διώξει ο Κλαύδιος, για να δημιουργήσουν το προγεφύρωμα της μετέπειτα αποβάσεως του Παύλου στη Ρώμη.

Τον καιρό που έμεινε στην Έφεσο το θαυμάσιο αυτό ζευγάρι, μεταξύ των άλλων έργων του, κατήχησε τον δυναμικό και εύγλωττο ρήτορα Απολλώ στην διδασκαλία του Ευαγγελίου31. Δεν ήταν ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα σαν τους σημερινούς χριστιανούς, που ούτε το «Πιστεύω» ξέρουν να λένε ούτε την αγία Γραφή γνωρίζουν ούτε τα παιδιά τους είναι ικανοί να κατηχήσουν. Ήταν τόσο καταρτισμένοι, που μπορούσαν να κατηχήσουν ακόμη και μορφωμένους σαν τον Απολλώ με ακρίβεια. «Ακριβέστερον αυτώ εξέθεντο την οδόν του Θεού», λέγουν οι Πράξεις των Αποστόλων.

Αλλά και κάτι που δείχνει πόσο δημιουργικός ήταν ο ιεραποστολικός ζήλος τους· στην αγία Γραφή παρουσιάζονται ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα να έχουν «κατ’ οίκον εκκλησίαν» τόσο στη Έφεσο 32 όσο και στην Ρώμη33. Οπωσδήποτε θα είχαν και στην Κόρινθο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το καλύτερο δωμάτιο του σπιτιού τους το παρεχώρησαν, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί οι χριστιανοί για τις ανάγκες της λατρείας τους, το κήρυγμα και την θεία ευχαριστία. Την εποχή εκείνη δεν είχαν μεγάλους ναούς οι πιστοί, για να συνάζονται εκεί. Γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τις «κατ’ οίκον εκκλησίες». Για να ξεχωρίσουν δε περί ποιας εκκλησίας έκαναν λόγο ( όπως εμείς σήμερα λέμε εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Σκέπης κ.ο.κ.) εκείνοι πρόσθεταν το όνομα του νοικοκύρη· έλεγαν π.χ. «η κατ’ οίκον εκκλησία του Ακύλα και της Πρισκίλλης», «η κατ’ οίκον εκκλησία του Νυμφά»34, του Φιλήμονος»35 κ.λ.π. 36.

Πώς λοιπόν ο Παύλος να μη τους ονομάζει συνεργούς του και να μη φουσκώνει με καμάρι γι’ αυτούς; Πώς να μη τους ευχαριστεί για την προσφορά τους και μαζί μ’ αυτόν «πάσαι αι εκκλησίαι των εθνών»; Αλλά εκτός της ιεραποστολικής τους δράσεως παρουσιάζει και τους κινδύνους που υπέστησαν· «οίτινες υπέρ της ψυχής μου των εαυτών τράχηλον υπέθηκαν», λέγει. Η ζωή τους, δηλαδή, όπως και κάθε γνησίου ιεραποστόλου, υπήρξε μαρτυρική.

Πρακτικό δίδαγμα που βγαίνει από τη ζωή του Ακύλα και της Πρίσκιλλας είναι ότι το σπίτι της χριστιανικής οικογένειας πρέπει να είναι τμήμα και επέκταση της ενορίας. Μπορεί σήμερα να μη χρειάζεται να τελείται το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, αλλά μπορούν να γίνονται κύκλοι Γραφής, κατηχητικά, ομάδες, ιεραποστολικά σχέδια, έργα φιλανθρωπίας και τόσα άλλα. Επίσης η οικογένεια πρέπει να θεωρεί ως βασικό της στόχο την καλλιέργεια του μαρτυρικού και σταυρικού φρονήματος. Να θεωρεί το μαρτύριο ως το ακρότατο αγαθό και δώρο του αγίου Πνεύματος.

Ας δούμε όμως και την οικογένεια Στεφανά, την οποία μας παρουσιάζει ο Παύλος στο τελευταίο κεφάλαιο της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής. Την αποτελούσαν ο Φορτουνάτος, γυιός του Στεφανά, και ο Αχαϊκός, προφανώς δούλος, διότι οι δούλοι παίρνουν όνομα από τη χώρα προελεύσεώς τους.

Ποιες οι αρετές της οικογένειας του Στεφανά;

Πρώτον· ήταν «απαρχή της Αχαΐας». Ήταν η πρώτη χριστιανική οικογένεια της παλαιάς Ελλάδος, που πίστευσε πανοικεί. Βέβαια στην Αθήνα έχουμε τον Διονύσιο και την Δάμαρι, στην Κόρινθο τον Κρίσπο και το Γάιο. Αλλά πανοικεί μόνο η οικογένεια Στεφανά. Μεγάλος έπαινος. Γιατί και σήμερα δεν υπάρχει αυτό το καθολικό χριστιανικό πνεύμα. Σπάνια ολόκληρη η οικογένεια να εκκλησιάζεται, να κοινωνεί, να εξομολογείται. Γι’ αυτό ο Παύλος τους επαινεί ότι είναι απαρχή της Αχαΐας.

Δεύτερο· «εις διακονίαν τοις αγίοις έταξαν εαυτούς».Δηλαδή, έταξαν ως σκοπό τους, ως ιδανικό τους, την ιεραποστολική διακονία. Και είναι μεγάλο αυτό. Γιατί ιεραποστολή χωρίς την υποστήριξη από τους εγγάμους δεν υπάρχει. Εκεί είναι που ακουμπά η Εκκλησία.

Τρίτον· «ανέπαυσαν γαρ το εμόν πνεύμα και το υμών». Όχι μόνο τον Παύλο ξεκούραζαν αλλά και τους Κορινθίους. Υπήρξε πάνδημος η παραδοχή και η αναγνώριση της οικογένειας Στεφανά. Για να καταλάβουμε αυτή την «ανάπαυση» Παύλου και Κορινθίων, αρκεί να σκεφθούμε πόσο ξεκουράζεται ένας προϊστάμενος όταν έχει υφισταμένους που ξέρουν καλά την δουλειά τους. Πόσο ξεκουράζεται ένας πατέρας, όταν βλέπει τα παιδιά του να μοχθούν και να κοπιάζουν για να τον βγάλουν ασπροπρόσωπο. Γι’ αυτό και ο Παύλος τους συνιστά στους Κορινθίους λέγοντας· «ίνα και υμείς υποτάσσεσθε τοις τοιούτοις και παντί τω συνεργούντι και κοπιώντι… επιγινώσκετε ούν τους τοιούτους»37.

Να λοιπόν τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός «αποστολική» για την «μικρά εκκλησία» την οικογένεια. Να δρα, να κινείται και να αναπνέει μέσα στο κλίμα και την ατμόσφαιρα της ιεραποστολής. Οικογένεια που δεν έχει αυτή την ιδιότητα, ασχέτως εάν έχει όλες τις άλλες, δεν είναι χριστιανική .

Εάν λάβουμε υπ’ όψη μας τα όσα εξετέθησαν στην παρούσα μελέτη, βλέπουμε ότι σήμερα η χριστιανική οικογένεια, ως επί το πλείστον, δεν είναι δεδομένο αλλά είναι ένα ζητούμενο. Η σημερινή χριστιανική οικογένεια δεν είναι όντως χριστιανική, αλλά απλώς θρησκεύουσα. Σήμερα δεν έχουμε απλώς κρίση της οικογένειας, αλλά έχουμε κρίση αυτής της χριστιανικής οικογένειας. Στην θρησκεύουσα σήμερα οικογένεια έχουμε απλώς ένα επίχρισμα χριστιανικότητας, όχι όμως κ’ ένα βάθος χριστιανικής ζωής.

Τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση; Πρέπει η λεγόμενη χριστιανική οικογένεια να μελετήσει επισταμένως και άνευ αναβολής τόσο το την ευαγγελική και πατερική διδαχή για την οικογένεια, όσο και τα βιβλικά πρότυπα της οικογένειας, όπως και τα όσα προσφέρει η εκκλησιαστική μας παράδοση. Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα να δούμε νήφουσα και ακμάζουσα και σφριγώσα χριστιανική οικογένεια. Διαφορετικά «εις αέρα δέρομεν»38.


1. Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, λήμμα οικογένεια.

2. Χρήστου Ανδρούτσου, Σύστημα Ηθικής, Θεσ/νίκη 1964 σ. 291

3. Γεν. 2,24

4. Θεοδώρητου Κύρου, ερμηνεία εις Εφεσ. 5,31, P.G. 31,548

5. Αρχιμ. Επιφάνιου Θεοδωροπούλου, Προγαμιαίαι σχέσεις-πολιτικός γάμος- αμβλώσεις, εκδ. «Ορθόδοξου Τύπου», Αθήναι 1986, σ. 39. Πρβλ. και Χρήστου Ανδρούτσου, Δογματική § 65, Ο Γάμος.

6. Εφεσ. 5,32.

7. Χρ. Ανδρούτσου, Σύστημα Ηθικής, σ. 291.

8. Α΄ Κορ. 7,2.

9. Ε.Π.Ε., έργα Χρυσοστόμου, τόμ. 27, σ.108.

10. Επισκόπου Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου, μητροπολίτου Φλωρίνης, Υπομνήσεις, Αθήναι 1980, σ. 242.

11. Παναγιώτου Τρεμπέλα, Δογματική, τόμ. 3ος , σ. 332.

12. Γεωργίου Πατρώνου, Ο γάμος στη θεολογία και στη ζωή, Αθήναι 1981, σ. 27. Πρβλ. και Δογματική Π. Τρεμπέλα, τόμ. 3ος, σ. 324 § 7.

13. Α΄ Κορ. 7,14.

14. ενθ’ ανωτ. 7,16.

15. Πρβλ. Κ. Καλλινίκου, πρωτοπρεσβυτέρου, Ο χριστιανικός γάμος και η οικογένεια, Αθήναι 1958, σ. 129.

16. Α΄ Κορ. 16,19 · Κολ, 4,15 · Φιλήμ. 1,2.

17. Ε.Π.Ε. έργα Χρυσοστόμου, τόμ. 21, σ. 222.

18. Επισκόπου Διονυσίου Λ.Ψαριανού, Εις βοήθειαν και διαδοχήν του γένους των ανθρώπων, εκδ. «Αποστολικής Διακονίας», Αθήναι 1974, σ. 10

19. Αλεξ.Σταυροπούλου, Μυστήριο αγάπης- Εκκλησία μικρά, εν «Κοινωνία», Μάρτιος-Απρίλιος 1975, σ.117.

20. Α΄ Κορ. 6,17.

21. Ε.Π.Ε. έργα Χρυσοστόμου, τόμ. 21, σσ. 211-213.

22. ένθ’ ανωτ. τόμ. 22, σ. 343.

23. Σωκράτη Νίκα, Γάμος, εκδ. «Μήνυμα», Αθήναι, σσ. 43,44.

24. Ε.Π.Ε. έργα Χρυσοστόμου, τόμ 22, σσ. 344,15-30.

25. Πρβλ. Αλεξ. Σταυροπούλου, μνημ. έργ., σ. 114.

26. Τατιάνας Γκορίτσεβα, Είναι επικίνδυνο να μιλάς για τον Θεό, εκδ. «Τήνος», Αθήναι 1987, σ. 98.

27. Α΄ Τιμ. 2,15.

28. Ι. Χρυσοστόμου, λόγος α΄ εις Άνναν· P.G.54,636 κ.ε.

29. Χρυσοστόμου, μητροπολίτου Κιτίου, Ομιλία στη γιορτή της πολύτεκνης μάνας, περιοδικό «Ορθόδοξη παρουσία» τόμ. Γ΄ 1982.

30. Ρωμ. 16,3-4.

31. Πρβλ. Πράξ. 18,1-4 ·18,24-28.

32. Α΄ Κορ. 16,19.

33. Ρωμ. 16,3-4.

34. Κολ. 4,15.

35. Φιλήμ. 1,2.

36. Αρχιμ. Ιγνατίου Θ. Μαδενλίδη, Ακύλας-Πρίσκιλλα, Λάρισα 1985, σελ. 70.

37. Α΄ Κορ. 16,16-18.

38. Πρβλ. Α΄ Κορ. 9,26.


ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ


Read More »

Πατέρας και Γιος. Τί είναι Αυτό; Σπουργίτι. Βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Πατέρας και Γιος. Τί είναι Αυτό; Σπουργίτι. Βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους.

Ο Πατέρας αξίζει την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας, αν και οι περισσότεροι από εμάς ξεχνούμε ότι κι αυτός μας ανέθρεψε.



Υπέροχη ταινία μικρού μήκους με αγγλικούς υπότιτλους.




Read More »

Ανωμαλίες στην Νάξο: Νεαρή συνευρέθηκε ερωτικά με ένα... σκύλο αλλά με άσχημη κατάληξη για το άτυχο τετράποδο!

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Ανωμαλίες στην Νάξο: Νεαρή συνευρέθηκε ερωτικά με ένα... σκύλο αλλά με άσχημη κατάληξη για το άτυχο τετράποδο!

Συγκλονισμένη είναι η Νάξος από ένα απίστευτο συμβάν που διαδραματίστηκε σύμφωνα με το...radar στο νησί και αποτελεί κοινό μυστικό των κατοίκων αλλά κανείς δεν το αποκαλύπτει...


Πρωταγωνίστρια μια θερμόαιμη νεαρή που συνευρέθηκε ερωτικά με ένα... σκύλο αλλά με άσχημη κατάληξη για το άτυχο τετράποδο!

Η κοπέλα που δεν έβρισκε άντρα επιστράτευσε το σκύλο για να σβήσει το ερωτικό της πάθος. Κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών περιπτύξεων όμως οι δυο κόλλησαν και παρά τις επίμονες προσπάθειες δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν με τίποτα.

Ο πατέρας της, που στο μεταξύ επέστρεψε στο σπίτι δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρισε την κόρη του "κολλημένη" με το τετράποδο! Αναγκάστηκε να σκεπάσει σκύλο και κόρη με μια κουβέρτα και να τους μεταφέρει στο κέντρο υγείας του νησιού για να γίνει η αποκόλληση...

Τα βάσανα όμως δεν τελείωσαν ούτε εκεί, αφού οι γιατροί δήλωσαν αδυναμία να αντιμετωπίσουν το περιστατικό και κλήθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι γιατροί του νοσοκομείου της πρωτεύουσας κατάφεραν να σώσουν τη θερμόαιμη κυρία κάνοντας ωστόσο ευθανασία στο άμοιρο σκυλάκι.

πηγή: greekdadto-gamato

Read More »

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2013, τελικά αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2013, τελικά αποτελέσματα.


Μετά την οριστικοποίηση των συνολικών πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική τοποθέτηση παιδιών σε διαθέσιμες θέσεις με βάση τον πίνακα επιλαχουσών γυναικών

Οι εντολές τοποθέτησης των ωφελούμενων γυναικών, θα είναι διαθέσιμες στο site της ΕΕΤΑΑ έως την Παρασκευή 30/8/2013.

Οι ωφελούμενες γυναίκες θα πρέπει να τις αναζητήσουν, στη δομή όπου έχουν επιλεγεί, προκειμένου να εγγράψουν το ή τα παιδιά τους μέχρι και τις 13/9/2013

Εως 13/09/2013 θα μπορούν οι ωφελούμενες μητέρες απο το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2013 2014 να κάνουν τις εγγραφες των παιδιών τους στην δομή που επιλέχθηκαν μετά τα οριστικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr oι εντολές τοποθέτησης των ωφελούμενων γυναικών, θα είναι διαθέσιμες στο eetaa.gr της ΕΕΤΑΑ από τις 27/8/2013.Επίσης οι ωφελούμενες μητέρες θα πρέπει να τις αναζητήσουν, στη δομή όπου έχουν επιλεγεί, προκειμένου να εγγράψουν το ή τα παιδιά τους μέχρι και τις 13/9/2013

Επιλέξτε Νομό ή Δήμο για να δείτε τους αντίστοιχους οριστικούς πίνακες ωφελούμενων / επιλαχουσών / απορριπτέων γυναικών.
Οι ωφελούμενες / επιλαχούσες γυναίκες εμφανίζονται κατά φθίνουσα σειρά μοριοδότησης ανά Νομό και κατά αλφαβητική σειρά, ανά Δήμο


Στον σύνδεσμο που σας παραθέτουμε αναρτούνται τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ και των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ για το 2013 2014 της Αττικής



πηγή: madata.gr

Read More »

ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ γράφει η Κοινωνιολόγος Διονυσία Τριπολίτου

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ γράφει η Κοινωνιολόγος Διονυσία Τριπολίτου


Μια φορά και ένα καιρό, μια παρέα μικρών παιδιών παίζανε μαζί. Όλοι μαζί; Όχι. Ένα παιδάκι ήταν μόνο. Καθόταν σε μία γωνίτσα και παρακολουθούσε τα άλλα παιδιά.Κρυφοκοίταζε…περνούσαν τόσο όμορφα! Ζήλευε. Ήθελε και εκείνο να παίξει. 
Δειλά δειλά πλησίασε, όμως …κάποια παιδιά το έσπρωξαν και του είπαν: «Εσύ δεν θα παίξεις μαζί μας, δεν σε θέλουμε». Ζάρωσε ο Ευάγγελος, βούρκωσαν τα μάτια του, φοβήθηκε. Ένιωσε ακόμα πιο μόνος. Ύστερα θύμωσε:«Αυτό δεν θα περάσει έτσι», σκέφτηκε. Με επιθετικό τρόπο παίρνει τη μπάλα της παρέας. Τώρα όλοι τον κυνηγούσαν. 
Τι ωραία! Αναγκάστηκαν να του δώσουν τη σημασία που περίμενε. Φυσικά, αυτό δεν κράτησε πολύ. Του παίρνουν τη μπάλα, τον σπρώχνουν, τον ρίχνουν κάτω. Αγρίεψε, ο Ευάγγελος και πέφτει πάνω τους σαν"γίγαντας"… Μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια!

Φίλοι μου, αυτό το γεγονός συμβαίνει καθημερινά στο σχολείο με τους συμμαθητές, στο σπίτι με τα αδέλφια, στη γειτονιά με τους συγκάτοικους, στην κοινωνία με τους συμπολίτες μας. Όσα παρατηρούμε στο περιβάλλον, μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε βαθύτερα για τα σοβαρά πράγματα που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Το φαινόμενο που διαδραματίστηκε στη ιστορία μας, ονομάζεται αποκλεισμός. 

Ο κάθε άνθρωπος είναι μία και μοναδική προσωπικότητα. Έχει τις δικές του αξίες, τις δικές του εμπειρίες, είναι διαφορετικός. Είναι αυτά που βλέπει, αυτά που κάνει, αυτά που ακούει, αυτά που μαθαίνει μέσα στην οικογένειά του, στο σχολείο, στη κοινωνία.Όταν λοιπόν αποκλείουμε από την παρέα μας έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε, τότε μεγαλώνοντας αυτός ο άνθρωπος όλο και περισσότερο θα βγάλει στην επιφάνεια την αρνητική πλευρά της προσωπικότητάς του, που εκφράζει με αρνητικές συμπεριφορές. Όσο για τον εαυτό μας όλο και περισσότερο θα αποκλείουμε ανθρώπους που θα νομίζουμε ότι δεν μας αρέσουν. Δυστυχώς! Δεν τους γνωρίζουμε και δεν τους δίνουμε και την δυνατότητα να μας γνωρίσουν.

Χαρίστε το πιο όμορφο δώρο στον εαυτό σας. Δημιουργήστε καινούργιους φίλους, γνωρίστε όλου του κόσμου τα παιδιά. Είμαστε μέρος όλου του κόσμου. Είμαστε ένας κρίκος στην αλυσίδα της ζωής. Όταν αποκλείουμε ένα παιδί, αργότερα έναν ενήλικα, τότε αυτόματα η αλυσίδα της ζωής σπάει. Αν συνειδητοποιήσουμε αυτή την απλή αλήθεια μπορούμε τώρα, όποιο παιδί ή ενήλικα δεν θέλαμε να κάνουμε παρέα, να τον πλησιάσουμε, να του μιλήσουμε, να τον αγκαλιάσουμε και να τον ρωτήσουμε ποιος είναι και τι κάνει! Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ένταξη. 
Τι έχουμε να κερδίσουμε; Πολλά! 

Θα ανακαλύψουμε ότι δίπλα μας έχουμε κρυμμένους θησαυρούς,γεμάτο πλούτο γνώσεων, διάθεση προσφοράς, γεμάτο αγάπη. Χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια θα πλημμυρίσει την ψυχή μας. Η μαγκιά, η κακία, η ζήλια, το μίσος, η αδιαφορία και η αλαζονεία βοηθούν στο να νιώθουμε εμείς, μόνοι. Οι καταστροφές ανάμεσα στους λαούς, οι καυγάδες ανάμεσα στους ανθρώπους έχουν την ίδια αφετηρία, την απόρριψη. Δεν θέλουμε να ακούσουμε τον άλλο, δεν υπολογίζουμε τις ανάγκες του.Αρνούμαστε τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμά τους. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον δυστυχίας και απόγνωσης. 

Εμείς όλοι, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Να το μάθουμε στα παιδιά μας, γιατί η ψυχή τους είναι αγνή, χωρίς συμφέροντα. Κάθε φορά που θα το καταφέρνουμε, θα βλέπουμε το χαμόγελο ενός παιδιού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορούμε να δούμε τον κόσμο με τα μάτια ενός μικρού παιδιού και τότε είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψουμε ξανά νέους ορίζοντες. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την καχυποψία μας.Μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας. Γιατί τα παιδιά μας κάνουν περισσότερο αυτό που βλέπουν να κάνουμε, από αυτό που τους λέμε να κάνουν.

*Αυτό το κείμενο είναι από το βιβλίο μου "Στάση;Επικοινωνία" Σελ. 33

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΟΥ
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

© Copyright 2009 : ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΟΥ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΚΑΤΙΑΡΑΜΠΑΟΥΝΗ, Άγγελος, (ακρυλικό σεκαμβά 2×1.20m)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΤΑ& ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΤΤΑΡΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ -ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΕΣΚΕΣ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΡΙΠΟΛΙΤΟΥ

ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ:ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΔΙΑΝΟΜΗ: τηλ.: 6977 070 463 e-mail:dionisia@otenet.gr

ISBN: 978-960-931479-4

Read More »

Διαζευγμένος Πατέρας Δεν χρειάζεται να πληρώνει διατροφή για τα παιδιά του, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Διαζευγμένος Πατέρας Δεν χρειάζεται να πληρώνει διατροφή για τα παιδιά του, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Δικαστική Απόφαση, με πολύ καλή είδηση ​​για τους Διαζευγμένους Πατέρες.


Δικαστής στο Τελ Αβίβ, απεφάνθη ότι ένας πατέρας από την πόλη Rehovot, δεν χρειάζεται να πληρώσει την διατροφή των παιδιών του - δημιουργώντας έτσι ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να αλλάξει το καθεστώς σχετικά με την διατροφή των παιδιών για πολλούς διαζευγμένους γονείς.

Ο Δικαστής Yoram Shaked, έκρινε ότι ο εν λόγω πατέρας δεν χρειάζεται να καταβάλει διατροφή επειδή έχει την συνεπιμέλεια των παιδιών του με την πρώην σύζυγό του, και επειδή αυτή έχει υψηλότερο και διαθέσιμο εισόδημα από ότι ο πατέρας. 

Ο πατέρας θα έπρεπε να καταβάλει τη διατροφή των 300 σέκελ το μήνα δηλαδή περίπου 62 ευρώ. Ο δικαστής σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε τον οδήγησαν να αποφασίσει στο να παραιτηθεί ο πατέρας από την υποχρέωση του να την καταβάλει συνολικά.

Read More »

Μπαμπά, μπορεί να έφυγες από το σπίτι η να σε ανάγκασε η μαμά. Για μένα όμως είσαι ο πατέρας μου.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Μπαμπά, μπορεί να έφυγες από το σπίτι η να σε ανάγκασε η μαμά. Για μένα όμως είσαι ο πατέρας μου.

Μπαμπά, μπορεί να έφυγες από το σπίτι η να σε ανάγκασε η μαμά. Δεν ξέρω γιατί ο καθένας λέει τα δικά του. Για μένα όμως είσαι ο πατέρας μου.

Δεν θα υπάρξει άλλος και να σου πω κάτι, ακόμη κι αν η μαμά σχετιστεί με κάποιον άλλον, δεν νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί για μένα τόσο πολύ. Εγώ θα είμαι μάλλον μια ‘αναγκαστική παρουσία’.

Το λέω αυτό γιατί σε ξέρω. Ξέρω ότι ακόμη κι αν σχετιστείς με κάποια που έχει παιδί δεν θα μπορέσεις να του δώσεις τόση αγάπη όση μου έχεις δώσει, και μάλλον κι εσύ θα το βλέπεις ως ‘αναγκαστική παρουσία’.

Πάντως αυτό που θέλω να σου πω με το παρόν e-mail είναι ότι εγώ δεν θα σε εγκαταλείψω συναισθηματικά. Είμαι μεγάλη πια, συζητάω με φίλες-ους μου και βλέπω τα προβλήματα των χωρισμένων παιδιών. Δεν θα σ’ εγκαταλείψω συναισθηματικά, γιατί αν το κάνω θα έχεις πολύ περισσότερους λόγους να βρεις τη συναισθηματική στήριξη σε μια νέα σύντροφο.

Σαν τον μπαμπά του φίλου μου του Αργύρη, που αντιδρώντας με θυμό, δεν θέλει να μιλήσει στον πατέρα του. Εκείνος του στέλνει μηνύματα, e-mails, ακόμη και γράμματα, πολλά χρόνια τώρα, αλλά ο Αργύρης δεν του απαντά. Είναι ενήλικος λέει κι αυτός και έχει κάνει την επιλογή του. Όμως τώρα τελευταία έμαθε ότι ο πατέρας του έκανε μια καινούργια σχέση, γιατί ήταν πολλά χρόνια μόνος του.

Είχε αδυνατίσει, είχε πάει σε ψυχολόγους, τον είχε πάει ο Αργύρης σε δικαστήριο, γιατί είχε μια πληροφορία που όπως αποδείχτηκε μετά ήταν ψέματα, δήθεν λέει είχε δεύτερη δουλειά και έβγαζε άλλα τόσα. Του έφυγαν πολλά λεφτά σε δικηγόρους, χρεώθηκε, στερήθηκε, αδυνάτισε.

Ο Αργύρης λέει ότι μάλλον έπαθε και κάτι η υγεία του. Δεν καταλαβαίνει ο χαζός ότι αν χάσει τον πατέρα του θα χάσει και αυτήν, την όση είναι, δεν ξέρω, διατροφή που δίνει ο πατέρας του τώρα που σπουδάζει. Δεν καταλαβαίνει ότι σε δύο χρόνια που ενηλικιώνεται και κανένα δικαστήριο δεν θα επιβάλει στον πατέρα του διατροφή, θα χάσει αυτά τα λίγα που δίνει ο πατέρας της Νίκης.

Εμένα η Νίκη μου αρέσει. Η Νίκη έβλεπε τον πατέρα της συχνά. Και πιο συχνά απ' ότι θα έλεγε το δικαστήριο. Η μάνα της Νίκης δεν έκανε δικαστήριο στον πατέρα της. Μάλλον δεν είχε λεφτά αλλά μάλλον είναι έξυπνη. Ζητούσε από τον πατέρα της Νίκης να την βοηθάει, να την πηγαίνει στον γιατρό, στα αθλητικά, να την παίρνει διακοπές κ.α.

Έτσι ο πατέρας της δεν είχε χρόνο, αλλά ούτε και ανάγκη για μια άλλη σχέση. Είχε την κόρη του. Έτσι θέλω να είμαστε κι εμείς. Θέλω να με πηγαίνεις στη φίλη μου τη Νίκη στον Μαραθώνα, όποτε μπορείς. Θέλω να έρχομαι στο σπίτι της γιαγιάς που μένεις, να σας βλέπω και τους δύο. Μπαμπά, μην προσπαθείς να μου κρυφτείς αν έχεις δεύτερη δουλειά θα το καταλάβω, αλλά μην φοβάσαι δεν θα σε πάω στο δικαστήριο.

Θα προτιμούσα τα λεφτά που θα έδινες στο δικηγόρο να μου τα δίνεις εμένα, γιατί για μένα δεν δουλεύεις; Δεν νομίζω να έχεις κάνει κιόλας κάποια νέα σχέση. Πότε πρόλαβες; Δεν θα σε αφήσω μόνο σου. Θα έχεις εμένα. Θα μου λες για τη δουλειά σου (όπως παλιά) για το άγχος σου (όπως παλιά) μακάρι να μην το είχες, για τα σχέδια σου, ξέρεις εσύ, για το σπίτι στο χωριό που θέλεις να επισκευάσεις. Μπαμπά, αυτό το σπίτι μου αρέσει και θα ήθελα κάποτε να μου το γράψεις.

Η μαμά φωνάζει κι έχει τις αντιρρήσεις της. Θα φύγω λέει έτσι μακριά της. Ενώ αλλιώς δεν θα φύγω; Εγώ δηλαδή δεν θα παντρευτώ; Κι αν ο άντρας μου είναι από τη Θεσσαλονίκη; Δεν θα πάω να ζήσω στην Θεσσαλονίκη; Θα ερχόμαστε στις διακοπές στο χωριό.

Αυτός ο δύστυχος ο Αργύρης κι αυτή η απερίσκεπτη μάνα του δεν καταλαβαίνει ότι δεν της ανήκει και ότι κάποια μέρα ο Αργύρης θα φύγει από το σπίτι, είτε γιατί θα βρει δουλειά η θα μετατεθεί αλλού, είτε γιατί θα παντρευτεί. Όλη της η ζωή είναι αυτό το παιδί, έφηβος πια, εκείνη είναι μεγάλη, νομίζω 50 η 55. Όπου νάναι θα σταματήσει η διατροφή που έχει επιβάλει το δικαστήριο. Τι θα κάνει μετά; Δεν πρέπει να φτιάξει τη ζωή της;

Εγώ είπα στη μαμά να είναι καλή, να είναι ο εαυτός της να έχει παρέες και ποιος ξέρει ίσως να είναι πιο τυχερή, αν και δεν το νομίζω, αλλά τέλος πάντων να μη μείνει μόνη της, να βρει κι εκείνη ένα στήριγμα, γιατί κι εγώ που τελειώνω το πανεπιστήμιο σε δύο χρόνια θα ψάξω για δουλειά. Μπαμπά, θα με βοηθήσεις έτσι δεν είναι; Εσύ έχεις πολλές γνωριμίες. Και να σου πω, είτε βρω είτε δεν βρω δουλειά θα μου δίνεις μια βοήθεια έτσι δεν είναι;


Μπαμπά αυτά ήθελα να σου πω κι ακόμα ότι σ’ αγαπώ και σ’ ευχαριστώ που μου χάρισες τη ζωή. Υπάρχω χάρη σ’ εσένα. Περιμένω τηλέφωνο σου.

Πολλά φιλιά. Η κόρη σου.

Dionysios Kataskevastis

πηγή: greekdad

Read More »