ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι προσφέρει ελπίδα για τους διαζευγμένους γονείς και προτείνει ότι οι εχθρικές σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν όταν οι πρώην σύζυγοι παραμερίσουν τις διαφορές τους και επικεντρωθούν στις ανάγκες των παιδιών τους.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι, όταν δυο άνθρωποι παίρνουν διαζύγιο, θα πρέπει να συνεχίσουν να τσακώνονται και να είναι εχθροί", δήλωσε η Marilyn Coleman, καθηγήτρια του Τμήματος "Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Μελετών" στο MU (University of Missouri).
"Βρήκαμε στη μελέτη μας ότι αυτή δεν είναι πάντα η αλήθεια. Μερικά ζευγάρια προχωρούν μαζί από την αρχή, και, για το ήμισυ περίπου των γυναικών που ερωτήθηκαν, τα ζευγάρια των οποίων οι σχέσεις ξεκίνησαν άσχημα έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου".
Η Coleman δηλώνει ότι οι χωρισμένοι γονείς που έχουν την κοινή επιμέλεια των παιδιών τους πρέπει να δουν πέρα από τις αποτυχημένες σχέσεις τους και να δουν το καλό των παιδιών τους |
Η Coleman και οι συνάδελφοι της πήραν συνέντευξη από 20 γυναίκες που μοιράστηκαν την φυσική επιμέλεια των παιδιών τους με τους πρώην συντρόφους τους. Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν είπαν ότι είχαν αμφίρροπες σχέσεις με τους πρώην συζύγους τους και οι άλλες μισές ανέφεραν φιλικές σχέσεις. Από τις γυναίκες που ανέφεραν εγκάρδιες σχέσεις με τους πρώην συζύγους τους, μερικές είχαν πάρει κοινές αποφάσεις για τα πάντα. Το υπόλοιπο αυτών των σχέσεων είχε φύγει από το στάδιο της διαμάχης σε εγκάρδιο.
"Για μένα, αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις των γονέων να έχουν ωριμάσει από το κακό προς το καλύτερο" δήλωσε η Coleman. "Κυρίως, αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς άρχισαν να επικεντρώνονται στα παιδιά τους. Οι γονείς είδαν ότι, οι διαμάχες τους αναστατώνουν τα παιδιά τους, έτσι αποφάσισαν να θέσουν τις διαφορές τους κατά μέρος και να επικεντρωθούν σε αυτό που ήταν καλύτερο για τα παιδιά".
Οι γυναίκες που έχουν φιλικές σχέσεις με τους πρώην συντρόφους τους ανέφεραν ότι, οι πρώην σύντροφοι τους, ήταν υπεύθυνοι γονείς και ότι τα χρήματα δεν ήταν μια πηγή σύγκρουσης γι' αυτούς. Επιπλέον, αυτές οι γυναίκες, είπαν ότι επικοινωνούσαν με τους πρώην συντρόφους τους, συχνά και με πολλούς τρόπους, μέσω γραπτών κειμένων, τηλεφωνικά και με e-mail. Οι γυναίκες που είχαν εγκάρδιες σχέσεις με τους πρώην τους, ασχολήθηκαν επίσης με τις διαφορές στο στυλ του να είσαι γονιός και είχαν πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα κατά την επικοινωνία με τα θέματα που προέκυψαν. Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν τις καλύτερες σχέσεις με τους πρώην συζύγους τους, δεν προσπάθησαν να περιορίσουν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία των παιδιών τους με τον πατέρα τους και αντ' αυτού, βρήκαν βολικούς τρόπους για την μετάβαση των παιδιών στις ξεχωριστές κατοικίες των πρώην τους.
"Η σύγκρουση μέσα σε ένα γάμο ή μετά από ένα διαζύγιο είναι το πιο επιβλαβές πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για την ανάπτυξη των παιδιών τους", δήλωσε η Coleman. "Αν τα παιδιά βιώνουν το διαζύγιο των γονιών τους, τότε αυτά θα έχουν χάσει κάποια επικοινωνία και πρόσβαση και στους δύο γονείς τους. Αν οι γονικές συγκρούσεις συνεχίζονται, τα παιδιά δεν έχουν χάσει μόνο την επικοινωνία και την πρόσβαση, και ιδιαίτερα όταν αυτά εξακολουθούν να εμπλέκονται στη σύγκρουση, αυτή η ασχήμια βλάπτει τα παιδιά".
Η Coleman όμως προειδοποιεί ότι η κοινή φυσική επιμέλεια δεν εξασφαλίζει την συνεργασία και σε ευτυχισμένες σχέσεις μετά το διαζύγιο. Για να κάνεις την κοινή επιμέλεια να "δουλέψει" απαιτούνται φιλότιμες προσπάθειες κι από τους δυο γονείς.
"Τα δικαστήρια έχουν την τάση να χρησιμοποιούν ένα συνηθισμένο μέγεθος που ταιριάζει σε όλη την φιλοσοφία όταν ασχολείται με διαζύγια και τον καθορισμό της επιμέλειας των παιδιών, και αυτό πραγματικά δεν λειτουργεί για πολλούς γονείς-ειδικά εάν υπήρξε αποξένωση ή αν τα υψηλά επίπεδα της σύγκρουσης συνεχιστούν", δήλωσε η Coleman.
"Πρέπει να μάθουμε πώς η από κοινού επιμέλεια-λειτουργεί για τις οικογένειες. Ο στόχος για τους διαζευγμένους γονείς θα πρέπει να είναι η διατήρηση των καλύτερων συν-γονεϊκών σχέσεων και αν είναι δυνατόν παραμερίζοντας τα θέματα των σχέσεων του παρελθόντος και εστιάζοντας στο να γίνουν τα παιδιά τους καλά-όντα".
No comments:
Post a Comment