Όλοι οι γιατροί και οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα της απονομής δικαιοσύνης πρέπει να κάνουν ανθρωπολογία - Παναγιώτης Γκούβερης

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Όλοι οι γιατροί και οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα της απονομής δικαιοσύνης πρέπει να κάνουν ανθρωπολογία

Όλοι οι γιατροί και οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα της απονομής δικαιοσύνης πρέπει να κάνουν ανθρωπολογία


Σε αυτή την ενότητα ο Μάνος Σπυριδάκης, που μας βοήθησε πολύ στην οργάνωση, έφερε ένα υποψήφιο διδάκτορά του τον Παναγιώτη Γκούβερη ο οποίος έκανε μια καταπληκτική ανακοίνωση για την έννοια της σωματικής κακοποίησης των παιδιών των διαζευγμένων.

ΠτΘ: Είναι σημαντικό ότι η συνάντηση κατέδειξε ότι ζητήματα που παρουσιάζονται ως καθαρά τεχνοκρατικά, για παράδειγμα οι πρακτικές υγείας ή ότ,ι αφορά στο σώμα μπορούν να γίνουν και αντικείμενο μελέτης των θεωρητικών επιστημών…

Β.Δ.: Ο Παναγιώτης Γκούβερης είπε το εξής καταπληκτικό που εμείς το λέμε καιρό, αλλά το ακούσαμε από ένα επαγγελματία στο χώρο της υγείας. 

Είπε λοιπόν ότι «οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας χρειάζεται να κάνουν ανθρωπολογία». Όλοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δικηγόροι, οι δικαστές, όσοι εμπλέκονται δηλαδή στο σύστημα της απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να κάνουν ανθρωπολογία, για να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες και οι κοινωνικές ομάδες τις οποίες διαχειρίζονται αποδίδουν νόημα στα πράγματα.

Θα σας πω ένα εντυπωσιακό εύρημα που ανέφερε- να σημειώσω ότι εργάζεται στον τομέα της Συμβουλευτικής Υγείας- ότι υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να φέρουν τους γονείς τους κοντά. Αυτό είναι ένα είδος κακοποίησης. Όταν οι γονείς είναι μαζί δεν αρρωσταίνουν, όταν δεν είναι αρρωσταίνουν ή υπάρχουν περιπτώσεις που ασκούνται πιέσεις πάνω στο σώμα των παιδιών, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το σώμα αλλά με το πώς το σώμα γίνεται διακύβευμα μεταξύ γονέων, δικαιοσύνης και ούτω καθεξής. Ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και ο κ.Γκούβερης χειρίσθηκε το θέμα με εξαιρετικό τρόπο.


Βασίλης ΔαλκαβούκηςΒασίλης Δαλκαβούκης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας ΔΠΘ: Οι συναντήσεις είναι ετήσια διαδικασία καταγραφής της ερευνητικής εργασίας που γίνεται στο τμήμα Ιστορίας και ΕθνολογίαςΗ ανθρωπολογία μελετά τις όψεις της πραγματικότητας έτσι όπως κατασκευάζονται από τα κοινωνικά υποκείμενα - Κοινωνικός ανθρωπολόγος και εθνογράφος είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματοςΙδιαίτερα σημαντική η «5η Συνάντηση για την εθνογραφία και την κοινωνική ανθρωπολογία» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην πόλη μας και αναδεικνύει πόσο επίκαιρη αλλά και χρήσιμη, ενταγμένη στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, είναι η επιστήμη της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Μια επιστήμη που ανθεί τα τελευταία χρόνια στο Δημοκρίτειο χάρη στην αφοσίωση προς το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο του Βασίλη Δαλκαβούκη, των άλλων σήμερα μελών που θεραπεύουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο αλλά και προέδρου και του συνόλου των μελών ΔΕΠ του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας της πόλης μας. Μία συνάντηση που συμπεριέλαβε στη θεματολογία του όψεις ζωής που μας αφορούν όπως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή ο θάνατος και η ασθένεια ως κοινωνική πραγματικότητα με πολλές πολιτικές συνδηλώσεις.



No comments:

Post a Comment