ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Γιατί ο θειικός χαλκός, - ένα γνωστό ζιζανιοκτόνο, μυκητοκτόνο και φυτοφάρμακο - χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα για βρέφη; 

Και γιατί επιδεικνύεται υπερήφανα στις ετικέτες προϊόντων ως θρεπτικό συστατικό;




Χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν το μύκητα απο τα υδρόβια φυτά και τις ρίζες των φυτών, τις παρασιτικές λοιμώξεις στα ψάρια και σαλιγκάρια ενυδρείου, καθώς φύκια και βακτηρίδια όπως το Escherichia coli, ο θειικός χαλκός ακούγεται μετά βίας κατάλληλος για ανθρώπινη κατανάλωση, πόσο λιγότερο για τα βρέφη.

Πράγματι, τα βρέφη πολύ συχνά αντιμετωπίζονται ως «μικροσκοπικοί ενήλικοι» από την άποψη των τοξικολογικών εκτιμήσεων κινδύνου, και όχι απο αυτό που είναι: δυσανάλογα (αν όχι εκθετικά) πιο ευαίσθητα στις αρνητικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής έκθεσης. Αντί για τη μείωση ή την εξάλειψη εντελώς της έκθεσης σε χημικές ουσίες που μπορούν να αποφευχθούν απο τα βρέφη (αρχή της προφύλαξης), η χημική βιομηχανία βρίσκεται πάντα στον καθορισμό «ενός αποδεκτού επιπέδου ζημιάς»

Είναι στη φαντασία μας πώς ο θειικός χαλκός κατέληξε σε παρασκευάσματα για βρέφη, καθώς και δεκάδες άλλα προϊόντα για την υγεία των καταναλωτών, όπως το Centrum και οι καθημερινές βιταμίνες;

Είναι ταξινομημένο σύμφωνα με την Οδηγία περί Επικίνδυνων Ουσιών (ένας από τους κύριους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χημική ασφάλεια) ως «Επιβλαβές (Xn), Ερεθιστικό (Xi) και Επικίνδυνο για το περιβάλλον (Ν)."

Επιπλέον, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) απαιτεί ότι το προειδοποιητικό σήμα "ΚΙΝΔΥΝΟΣ" εμφανίζεται στις ετικέτες όλων των προϊόντων θειικού χαλκού που περιέχουν 99% απο το ενεργό συστατικό σε κρυσταλλική μορφή.
Το Φύλλο Δεδομένων Ασφάλειας Υλικού για τον θειικό χαλκό δηλώνει σαφώς, «Τμήμα 3: Προσδιορισμός των κινδύνων", έχει τις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία:
«Πιθανές οξείες επιπτώσεις στην υγεία: Επικίνδυνος σε περίπτωση επαφής με το δέρμα (ερεθιστικό), της επαφής με τα μάτια (ερεθιστικό), και της κατάποσης, της εισπνοής.
Η ουσία μπορεί να είναι τοξική για τα νεφρά, το ήπαρ. Η επανειλημμένη ή παρατεταμένη έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη των οργάνων.
Ο Θειικός χαλκός χρησιμοποιείται στα περισσότερα παρασκευάσματα για βρέφη στην αγορά. Ακόμα και το Similac (παρόμοιο με τη γαλουχία) φόρμουλα περιέχει το συστατικό:
Similac Ευαίσθητα - Infant Formula με σίδηρο
Ευαίσθητα Similac Συστατικά

Θα μπορούσε αυτό να είναι ένας λόγος για τον οποίο τα παρασκευάσματα για βρέφη έχουν συνδεθεί με πάνω από 50 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σε βρέφη που δίνονται αντί του μητρικού γάλακτος. Η κοινή εξήγηση / ο ισχυρισμός είναι ότι τα παρασκευάσματα για βρέφη δεν είναι επιβλαβή απο το μητρικό γάλα και ότι ο θηλασμός είναι μόνο πιο υγιεινός. Πιστεύω ότι αυτή η προοπτική είναι αβάσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα με το θειικό χαλκό, καθώς και δεκάδες άλλα αμφισβητήσιμα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα, όπως είναι τα παράγωγα του πετρελαίου, η τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε συνθετικό), ο θειικός ψευδάργυρος, το σεληνιακό νάτριο, το θειικό μαγγάνιο, κλπ.

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2001 διαπίστωσε ότι τα παρασκευάσματα για βρέφη παρασκευάζονται σύμφωνα με τα εφαρμόσιμα πρότυπα του Codex Alimentarius όπου είναι μια ασφαλής συμπληρωματική τροφή και ένα κατάλληλο υποκατάστατο γάλακτος αντί του μαστού.
Η ευθύνη για την υγεία του παιδιού σας είναι αποκλειστικά δική σας!

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

No comments:

Post a Comment