ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!....Βιώνουμε μια από τις πιο σκοτεινές εποχές που διανύει η Ελληνική κοινωνία. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, αλλά βλέπεις στη χώρα μας δεν υπήρξαν ποτέ εκείνες οι δομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις συνέπειες της κοινωνικής και πνευματικής κρίσης που στην κυριολεξία ξεχείλισε από το ποτήρι της "ευδαιμονίας". Η μόνη δομή είναι η οικογένεια που ακόμα "αντιστέκεται".
Αυτήν πρέπει να φροντίσουμε να μην μας την αρπάξουν μέσα από τα χέρια μας. Αδυσώπητη η εποχή, γιατί θέλουν κάποιοι το τελευταίο προπύργιο να το ρημάξουν. Η Ελληνική οικογένεια καλά κρατεί... Διαπιστώνουμε μεν τον μετασχηματισμό της μέσα από τις κοινωνικές αναταράξεις, ωστόσο επιστρέφει στην μορφή της πυρηνική οικογένεια κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ευτυχώς δηλαδή που στην χώρα μας , τα παιδιά και τα μεγάλα παιδιά έχουν μια πόρτα ανοιχτή... Όποια είναι η αποτυχία του, ξέρει το παιδί ή και ο Ενήλικας-παιδί ότι θα βρει να κουρνιάσει στην αγκαλιά των γονιών του, να κατοικήσει στο σπίτι τους, να ξεπεράσει τα προβλήματα που διανύει. Σπάνιες οι περιπτώσεις που οι γονείς μένουν αμέτοχοι στα προβλήματα των παιδιών τους ανεξάρτητα της ηλικίας που έχουν.
« Ένας ορισμός της οικογένειας, ο οποίος ήταν αποδεκτός για δεκαετίες ήταν ο εξής: «Η οικογένεια αποτελεί μία κοινωνική ομάδα, της οποίας τα μέλη κατοικούν στον ίδιο χώρο, έχουν οικονομική συνεργασία και επιδιώκουν την αναπαραγωγή». ΄Ενας πολύ νεότερος ορισμός της οικογένειας είναι: «η οικογένεια είναι μία σχετικά μικρή ομάδα συγγενών ή προσώπων με συγγενική σχέση που συγκατοικούν, η οποία αποτελείται από ένα τουλάχιστον ενήλικο άτομο και ένα εξαρτώμενο ανήλικο άτομο. Η ομάδα αυτή έχει ως κοινωνική αποστολή της την αναπαραγωγή, την κοινωνικοποίηση και ανατροφή των παιδιών, την αγάπη και τη συντροφιά μεταξύ των μελών, τον έλεγχο των ερωτικών σχέσεων και την οικονομική συνεργασία». Ο δεύτερος ορισμός διαφέρει από τον πρώτο στα παρακάτω βασικά σημεία: αντικατοπτρίζει τις αλλαγές του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας στο σπίτι και στην εργασία καθώς και τη σύγχρονη κατάσταση της οικογένειας … Σύμφωνα με τον δεύτερο ορισμό, ένας γονιός και το παιδί επαρκούν για τον ελάχιστο αριθμό των μελών της οικογένειας. Επίσης, οι δύο γονείς δεν είναι απαραίτητο να είναι παντρεμένοι.» αναφέρει στην ομιλία του, ο Ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κος Γεώργας Δημήτριος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που έχει κάνει ο καθηγητής. Μπορείτε να επισκεφθείτε στο διαδίκτυο το ιστολόγιο [PDF] Η ελληνική οικογένεια blogs.sch.gr/kkiourtsis/files/2012/10/2_meros.pdf. Όσοι ενδιαφέρεστε για περαιτέρω προβληματισμό, θα βρείτε πολλά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε αν η Ελληνική οικογένεια είναι σε κρίση ή σε μετασχηματισμό.
Εν τω μεταξύ η καθημερινότητα μας καλεί να προσέξουμε απλές αξίες, μικρές αλήθειες ή και μεγάλες γύρω από το πώς φερόμαστε και αλληλεπιδρούμε μέσα στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Η αναζήτηση της ευτυχίας μοιάζει να μπαίνει σε αντιπαράθεση με τις σκληρές συνθήκες που πολλοί άνθρωποι επωμιστήκαμε, πολλές φορές προσπαθώντας να πετύχουμε μια ποιοτική ζωή. Όμως μάλλον υπολογίσαμε χωρίς τον «ξενοδόχο». Γιαυτό την οικογένεια και τα μάτια μας!... Υπάρχουν τρόποι για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στο στερέωμα. Γιατί, η ευτυχία είναι οι μικρές στιγμές μας...οι καθημερινές! Πόση σημασία δίνουμε στις μικρές καθημερινές απολαύσεις με την οικογένεια, πόσο το ξεχνάμε αυτό μέσα από την καθημερινή "μπόρα";
Με πολύ τρυφερό τρόπο το περιέγραψε η φίλη μου η Βασιλική: «Χθες η κόρη μου ξάπλωσε θυμωμένη. είχα την έμπνευση να προσπαθήσω να της πω καληνύχτα με νοήματα. Έτσι, για παιχνίδι. Για δέκα λεπτά προσπαθούσε να καταλάβει τι ήθελα να της πω. Γελάσαμε πολύ! Όταν μου απάντησε με τον ίδιο τρόπο είχαν περάσει ήδη 15 λεπτά! η ένταση της είχε φύγει και το "καληνύχτα" είχε μεταφραστεί ως έξης:" κοιμήσου όμορφη! Σ΄έχω μέσα στην καρδιά μου"! Τα "όνειρα γλυκά" ήρθαν απο μόνα τους και για τις δυο μας!!»
Να είστε καλά, από την Λάρισα με αγάπη.
*Αυτό το άρθρο θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα Σταθμός στην ΚΩ στις 12-12-12
No comments:
Post a Comment