ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Μετά από την πλήρη ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ που επιδεικνύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην από 5-11-2012 Επερώτηση των Βουλευτών Γιάννη Δημαρά - Γαβριήλ Αβραμίδη, οι ίδιοι Βουλευτές επανέρχονται, με νέο ερώτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Μετά από την πλήρη ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ που επιδεικνύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην από 5-11-2012 Επερώτηση των Βουλευτών Γιάννη Δημαρά - Γαβριήλ Αβραμίδη, οι ίδιοι Βουλευτές επανέρχονται, με νέο ερώτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Να σας θυμίσουμε το παλαιότερο άρθρο μας, ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ,
Η πλήρης αδιαφορία και αναλγησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για επίλυση των προβλημάτων των διαζευγμένων με τεράστιο αντίκτυπο στα ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ, επαναφέρει τους Βουλευτές κ. Γιάννη Δημαρά και κ. Γαβριήλ Αβραμίδη, που ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΝ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα χιλιάδες ζευγάρια των διαζυγίων, και επανέρχονται με την Ερώτηση τους.
"Κύριε Υπουργέ επανακαταθέτουμε την από 5-11-12, Αρ. πρωτοκολ.3727 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί κατά παρέκκλιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, στην οποία αναφέραμε τα εξής:........."
- Υπάρχει η πολιτική βούληση εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου προς την κατεύθυνση όλων των παραπάνω υφιστάμενων ατελειών του ?
- Μελετάται η θέσπιση οικογενειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος πέραν των διαζυγίων θα επιλαμβάνεται την επίλυση των επιμέρους διαφορών των υποθέσεων αυτών, όπως:
- α) πρόβλεψη ειδικής ποινικής διάταξης για την με πρόθεση παρεμπόδιση της επικοινωνίας του ενός γονέα από τον άλλο
- β) ισότητα δικαιωμάτων γονέων με παιδιά εκτός γάμου σε αντιστοιχία με τους έχοντες παιδιά εντός γάμου ? "
Παραθέτουμε αυτούσια την ερώτηση των δυο Βουλευτών απευθυνόμενη προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, με ημερομηνία 30-1-2013, Αρ. Πρωτοκολ. 6505
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : YΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ , ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Θέμα : Ανάγκη αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, για άρση των
ανισοτήτων μεταξύ των διαζευγμένων ζευγαριών .
Κύριε Υπουργέ,
επανακαταθέτουμε την από 5/11/12, Αρ.πρωτοκ.3727 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί κατά παρέκκλιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, στην οποία αναφέραμε τα εξής:
Οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν συνέπειες όχι μόνο στην οικονομία, τους θεσμούς και τα άτομα, αλλά έχουν επιφέρει την πλήρη εξαθλίωση στην συνοχή των οικογενειών, εκτοξεύοντας τα διαζύγια και εξαθλιώνουν τις παραδοσιακές ελληνικές οικογένειες.
Οι λόγοι που οδηγούν σε αδιέξοδο τα διαζευγμένα ζευγάρια στη χώρα μας είναι πολυπαραγοντικοί. Επιπροσθέτως, λόγω της δυσκολίας εφαρμογής των νόμων καθώς και της άνισης μεταχείρισης πατεράδων - μητέρων από τα ελληνικά δικαστήρια, επιφέρουν πλήρη ανισορροπία και διαταραχή της ψυχολογίας πολλών παιδιών διαζευγμένων ζευγαριών.
Υπάρχει ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης: α)οικογενειακών δικαστηρίων, β) ειδικού οικογενειακού διαμεσολαβητή, γ) τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έτσι ώστε, στις δίκες οικογενειακού δικαίου να καταθέτουν υποχρεωτικά και οι διάδικοι γονείς και έτσι το Δικαστήριο συνεπικουρούμενο από ειδικούς επιστήμονες ( Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς) να συνεκτιμά ακριβοδίκαια την προσωπικότητά τους και τη δυνατότητά τους, να ασκήσουν γονικά καθήκοντα.
Παράλληλα, κοινό αίτημα είναι, η νομική κατοχύρωση και εξίσωση σε θεσμικό επίπεδο, της μητρότητας με την πατρότητα προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών προτύπων, έτσι ώστε ο δικαστής αμερόληπτα πάντα να αποφασίζει όχι με βάση τα στερεότυπα και το φύλο.
Άλλη σημαντική αλλαγή που προτείνεται, είναι, στην επιδίκαση της διατροφής να θεσπιστούν περισσότερα κριτήρια που να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και τις δυνατότητες των γονέων (Φορολογική δήλωση, περικοπή εισοδήματος λόγω μνημονίων, πραγματική οικονομική δυνατότητα κάλυψης της διατροφής κ.ά).
Ερωτάστε :
1. Υπάρχει η πολιτική βούληση εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου προς την κατεύθυνση όλων των παραπάνω περιγραφόμενων υφιστάμενων ατελειών του ;
2. Μελετάται η θέσπιση οικογενειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος πέραν των διαζυγίων θα επιλαμβάνεται την επίλυση των επιμέρους διαφορών των υποθέσεων αυτών, όπως: α) πρόβλεψη ειδικής ποινικής διάταξης για την με πρόθεση παρεμπόδιση της επικοινωνίας του ενός γονέα από τον άλλο, β) ισότητα δικαιωμάτων γονέων με παιδιά εκτός γάμου σε αντιστοιχία με τους έχοντες παιδιά εντός γάμου ;
Αθήνα 30 /01 / 2013
Αρ. πρωτ. 6505 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
πηγή: panellinioarmapoliton
No comments:
Post a Comment