Ψευδείς ισχυρισμοί σε διαμάχες επιμέλειας παιδιών και διαζυγίου. Ποιος, Πότε και Γιατί τις κάνει. Πως μπορείτε να Προστατευτείτε


- Ποιος, Πότε και Γιατί τις κάνει
 
- Τι μπορείτε να κάνετε

- Πως μπορείτε να προστατευτείτε


Ψευδείς ισχυρισμοί σε διαμάχες επιμέλειας παιδιών και διαζυγίου. Ποιος, Πότε και Γιατί τις κάνει. Πως μπορείτε να Προστατευτείτε

-Στην Ελλάδα συμβαίνει στο 99 % των φασόν δικογράφων (αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, προσωρινών διαταγών, αγωγές επιμέλειας και διαζυγίου).
-Κατηγορούμενος ΠΑΝΤΑ ... ο Μπαμπάς



1. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι ψευδείς ισχυρισμοί, και ποιος τους κάνει ;

Οι πιο συχνοί ψευδείς ισχυρισμοί είναι οι ισχυρισμοί για κακοποίηση παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης. Καταγγελίες για χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ είναι ελαφρώς λιγότερο συχνές, όπως κι οι ισχυρισμοί των ψυχικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων.

Οι περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν ψευδείς κατηγορίες στους συζύγους. Όταν γίνονται στο πλαίσιο των δικαστικών διαφορών για επιμέλεια παιδιών, οι μητέρες στην συντριπτική πλειοψηφία τους κάνουν ψεύτικες κατηγορίες, εν μέρει επειδή είναι πιο πιθανό να γίνουν πιστευτές σε σχέση με τους πατέρες που κάνουν παρόμοιες κατηγορίες.

2. Έχω κατηγορηθεί ψευδώς. Ποια μέτρα πρέπει να λάβω ;

Το πρώτο βήμα, όταν κάποιος κατηγορηθεί ψευδώς, είναι να αναζητήσει μια αρμόδια νομική συμβουλή, κατά προτίμηση έναν δικηγόρο ο οποίος έχει εμπειρία στην καταπολέμηση των ψευδών ισχυρισμών. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αν ο ισχυρισμός αφορά τις περιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης, της παιδικής κακοποίησης ή της ενδοοικογενειακής βίας. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να υποθέσετε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί θα « καταρρεύσουν »  - οι πιθανότητες συντριπτικά λένε ότι δεν θα γίνει αυτό.

3. Πώς μπορώ να καταπολεμήσω τους ψευδείς ισχυρισμούς ;

Τουλάχιστον, για την καταπολέμηση των ψευδών καταγγελιών για κακοποίηση, θα πρέπει να έχετε αρμόδια νομική συμβουλή. Θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο για να αποδείξετε ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, κακόβουλοι ή απίθανο να έχουν συμβεί .

Αβάσιμοι ισχυρισμοί, οι ισχυρισμοί όπου δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις και δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κακοποίηση πραγματικά συνέβη.
Οι ισχυρισμοί αυτοί, συχνά γίνονται στο πλαίσιο των εντάσεων ενός διαζυγίου και σε διαμάχες για την επιμέλεια των παιδιών. Οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι ύποπτοι σχετικά με το timing τους και μπορεί να είναι προφανείς για τον εκπαιδευμένο επαγγελματία ή για τον ενημερωμένο απλό κόσμο.

Καταγγελίες που είναι απίθανο να έχουν συμβεί, είναι αυτές σε σχέση με τις οποίες μπορείτε να αποδείξετε δεν είχατε φυσική πρόσβαση στο παιδί (όπως, ότι λείπατε εκτός ή είσαστε μακριά, όταν η κακοποίηση φέρεται να έχει συμβεί), ή άλλοι παράγοντες που θα καταστήσουν αδύνατο για σας να έχετε διαπράξει την προβαλλόμενη κακοποίηση.

4. Γιατί η πρώην μου ή κάποιος άλλος κάνει ψευδείς κατηγορίες για μένα ;

Οι ψευδείς κατηγορίες συχνά γίνονται για να αποκτήσουν το « πάνω χέρι », κατά τη διάρκεια μιας μάχης για επιμέλεια, να θέσουν την αντίπαλη πλευρά σε ένα άμεσο μειονέκτημα, να "δέσουν" την άλλη πλευρά με επιπλέον διαφορές, και να βλάψουν το άλλο μέρος, με το μίσος ή τον φόβο. Οι ψευδείς κατηγορίες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανατρέψουν την υπόθεση από την κυρίαρχη κατεύθυνση της.

5. Είμαι ένας καλός γονέας. Γιατί να πιστέψει κάποιος αυτές τις κατηγορίες ;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανακριτικές αρχές αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για κακοποίηση ως ουσιαστικές, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Οι αρχές αυτές, στον ζήλο τους να προστατεύσουν τα παιδιά, συχνά αγνοούν τα στοιχεία που διαψεύδουν αυτές τις κατηγορίες, μπορεί να μη προβούν σε αρμόδια και σε ενδελεχή έρευνα, ή μπορεί να αγνοήσουν το πλαίσιο και τα αίτια που τις προκάλεσαν, δηλαδή το γεγονός ότι έγιναν κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου ή σε διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών.

Η αρμόδια αρχή που ερευνά τον ισχυρισμό έχει την εξουσία να απομακρύνει αμέσως τα παιδιά από το σπίτι ή να απαγορεύσει στον κατηγορούμενο το να έχει οποιαδήποτε επαφή με τα παιδιά. Μπορούν να το κάνουν αυτό, ανεξάρτητα από τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Το δικαστικό σύστημα, με τη σειρά του, επικαλείται τα πορίσματα και την έκθεση των ανακριτικών αρχών, και συχνά θα ασκήσει δίωξη για μια κατηγορία που βασίζεται στο λόγο τους και μόνο. Στην ουσία, αυτά τα είδη των καταγγελιών  εκλαμβάνονται ως αληθείς ή «πιστευτά», εν μέρει, λόγω της ακαταλληλότητας και της απερίσκεπτης πολιτικής του δικαστικού συστήματος και της οργάνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών.

6. Τι θα συμβεί αν γίνουν πιστευτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί ;

Αν γίνουν πιστευτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί εναντίον σας, το ελάχιστο, που θα αντιμετωπίσετε είναι πρόστιμο και το δικαστήριο μπορεί να διατάξει μια θεραπεία. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσετε τη σύλληψη και τη φυλάκιση. Θα πρέπει να απαντήσετε αμέσως σε κάθε ισχυρισμό κακοποίησης - είτε πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση, παιδική κακοποίηση ή ενδοοικογενειακή βία.

7. Τι μπορώ να κάνω για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα των ψευδών ισχυρισμών κακοποίησης που μπορούν να κάνουν εναντίον μου ;

Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ψευδών ισχυρισμών εναντίον σας, θα ήταν να έχετε μάρτυρες παρόντες κατά τη διάρκεια κάθε πιθανής στιγμής που θα είναι εύκολο στο να σας κατηγορήσουν. 

Τέτοιες περιπτώσεις θα είναι:

α) Κάθε φορά που είσαστε μαζί με τα παιδιά σας. Αυτό περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις, ημερήσιες επισκέψεις, εκδρομές, κλπ.  Αν είστε μόνοι με τα παιδιά σας έστω και για ένα λεπτό, μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα κακοποιήσατε ή δεν συμπεριφερόσαστε σωστά.

β) Κάθε φορά που θα συναντήσετε την πρώην σας, ή που βρίσκεστε στην ίδια γενικά περιοχή που είναι και η πρώην σας, είναι πολύ εύκολο να ισχυριστεί ότι πραγματοποιήσατε απειλές εναντίον της ή ότι κάποια σωματική συμπλοκή έλαβε χώρα, και θα είναι πολύ δύσκολο να διαψεύσετε τους ισχυρισμούς βίας.

Περιττό να πούμε, ότι δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε όλο το εικοσιτετράωρο μάρτυρες. Αν είναι εφικτό, να έχετε έναν ή δυο έμπιστους φίλους, οι οποίοι κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε κάποιον για να σας συνοδεύσει, ενδέχεται να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βιντεοκάμερα για να σας βοηθήσει ως αποδεικτικό στοιχείο.

Αν υποψιάζεστε ότι είναι πιθανό να κατηγορηθείτε ψευδώς για ανάρμοστη συμπεριφορά με τα παιδιά σας και δεν μπορείτε να πάρετε κάποιον για να σας συνοδεύει, πηγαίνετε με τα παιδιά σας σε κάποια δημόσια τοποθεσία ή πάτε μια επίσκεψη στους φίλους σας. Το κύριο πράγμα είναι να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι δεν ήσασταν μόνος σας με τα παιδιά σας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Εάν η απειλή για ψευδείς ισχυρισμούς είναι πολύ υψηλή, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην ασκήσετε το δικαίωμα σας της επικοινωνίας με τα παιδιά σας έως ότου μπορείτε να κανονίσετε να έχετε παρόντα ένα μάρτυρα.

8. Η πρώην μου ζητάει μια περιοριστική εντολή εναντίον μου, βασισμένη σε ψέματα. Τι μπορώ να κάνω αν αυτή έχει πείσει τα παιδιά να επιβεβαιώσουν ή να πουν αυτά τα ψέματα;

Η έκδοση Προσωρινών Διαταγών από δικαστές, που βασίζονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε ψέματα ή σε ψευδείς ισχυρισμούς δεν είναι ασυνήθιστο. Ένα από τα πράγματα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να καταγράψετε όλα όσα συμβαίνουν, έτσι ώστε να μπορείτε να αντικρούσετε τους ισχυρισμούς για ότι έχουν κάνει. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε έναν δικηγόρο. 

Ότι κι αν κάνετε, μην παραλείψετε να εμφανιστείτε σε κάθε προγραμματισμένη ακρόαση από το Δικαστήριο. Αν δεν εμφανιστείτε θα αυξήσετε δραστικά την πιθανότητα ότι μια Διαταγή θα χορηγηθεί ή θα συνεχιστεί εναντίον σας, και οι διατάξεις που θα ορίζονται σ' αυτή είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι για εσάς πλεονέκτημα. 
Ο στόχος σας θα είναι να παρέχετε οποιοδήποτε στοιχείο μπορείτε, για να αποδείξετε ότι οι βάσεις για μια περιοριστική εντολή είναι ψευδείς ή παραπλανητικές ή δεν έχουν καμία αξία.



No comments:

Post a Comment