H πιπίλα σφραγίζει το συναίσθημα, ίσως έτσι η έλλειψη του απομακρυσμένου Μπαμπά να πνιγεί

H πιπίλα σφραγίζει το συναίσθημα (ίσως έτσι η έλλειψη του απομακρυσμένου Μπαμπά να "πνιγει")

ΠΝΙΞΤΕ τα Συναισθήματα των Παιδιών σας. 
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι πολλά από τα μωρά και νήπια των χωρισμένων γονέων μέχρι και σε ηλικία 3 χρονών οι μαμάδες τους τα δίνουν ακόμα πιπίλα.


Σύμφωνα με νέα μελέτη η πιπίλα εμποδίζει τη συναισθηματική ανάπτυξη των αγοριών!
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν-Μάντισον (UW-Madison), διαπίστωσαν πως η συχνή χρήση πιπίλας στα αγόρια σχετίζεται αργότερα με πιο φτωχά αποτελέσματα σε διάφορους δείκτες της συναισθηματικής τους ωρίμανσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ήδη ζητούν περιορισμούς στη χρήση της πιπίλας αφ’ ενός για να ενθαρρυνθεί ο θηλασμός, αφ’ ετέρου επειδή οι πιπίλες έχουν συσχετισθεί με τις ωτίτιδες και τις δυσμορφίες στα δόντια.

Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας συχνά μιμούνται – ακούσια ή εκούσια – τις εκφράσεις και την γλώσσα σώματος των ατόμων που τους περιβάλλουν. Και αυτό, διότι «η μίμηση μάς επιτρέπει να αισθανθούμε έως ένα βαθμό όπως ο απέναντί μας», κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Πώλα Νίντενθαλ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο UW-Madison.

«Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους καταλαβαίνουμε τι νιώθει κανείς – ιδίως εάν φαίνεται θυμωμένος, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν είναι ή όταν χαμογελάει αλλά δεν βρίσκουμε τον λόγο της φαινομενικής ευτυχίας του», εξήγησε.



Για τα βρέφη, η μίμηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης, συνέχισε. «Μιλάμε στα μωρά, αλλά στην αρχή δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνουν οι λέξεις», είπε. «Πολύ περισσότερα καταλαβαίνουν από τον τόνο της φωνής μας και τις εκφράσεις του προσώπου μας».


Όταν, όμως, το μωρό έχει μια πιπίλα στο στόμα, είναι πολύ λιγότερο ικανό να μιμηθεί αυτές τις εκφράσεις και τα συναισθήματα που εκφράζουν.


Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Basic and Applied Social Psychology», προέρχονται από τρεις διαφορετικές μελέτες.

Η πρώτη διεξήχθη σε εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά. Όσα αγόρια είχαν ουσιαστικά μεγαλώσει με μία πιπίλα στο στόμα, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μιμηθούν τις συναισθηματικές εκφράσεις σε πρόσωπα που έβλεπαν σε μία οθόνη.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με φοιτητές και φοιτήτριες. Όσοι φοιτητές είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερο πιπίλες όταν ήσαν μωρά, πέτυχαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ ενσυναίσθησης (ουσιαστικά είναι η ικανότητα ταύτισης με τα συναισθήματα των άλλων).

Στην τρίτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μία άλλη ομάδα φοιτητών και φοιτητριών, που υποβλήθηκαν σε ένα κλασικό τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης, το οποίο βαθμολόγησε την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει της ψυχικής διάθεσης άλλων ατόμων.

Η η μεγαλύτερη χρήση πιπίλας κατά την βρεφική ηλικία συσχετίσθηκε στα αγόρια με χαμηλότερες βαθμολογίες στο τεστ.

Πηγή: tanea.gr

No comments:

Post a Comment