Ο Ναρκισσιστής Γονέας

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ο Ναρκισσιστής Γονέας

"Ο ναρκισσιστής διέπεται από τα συναισθήματά του, ο αξιοπρεπής άνθρωπος διέπεται από τις υποχρεώσεις του".


Σε πολλές μελέτες για την ψυχική κακοποίηση των παιδιών, καθώς και από δικές μου παρατηρήσεις σχετικά με την πρώην σύζυγό μου, έχω παρατηρήσει πόσο διαδεδομένο είναι ότι ο κακοποιητής-καταχραστής ενός παιδιού είναι πολύ ναρκισσιστής.

Τι είναι ένας ναρκισσιστής γονέας;


Είναι κάποιος που είναι εγωκεντρικός, αυταρχικός (προσέξτε για τα βίαια ξεσπάσματα τους), είναι αρνητικός, ξερόλας, ποτέ δεν είναι υπαίτιος για τίποτα, ιδιαίτερα επικριτικός με τους άλλους, μυστικοπαθής, πονηρός και κάνει τα στραβά μάτια, χειραγωγός, εκμεταλλευτής, τσιγκούνης, αχάριστος, ένας παθολογικός ψεύτης (ανατρέπει την αλήθεια με απίστευτη ευκολία), ζηλιάρης και ανταγωνιστικός, κωφεύει στις απόψεις του άλλου, δεν ακούει (μηδέν συναίσθηση), καυχιέται και υπερβάλλει, "παίζει" τον αγαπημένο, δεν έχει όρια, δεν έχει αίσθηση του χιούμορ (κυρίως με τον εαυτό του) και υπερέχει στο να κάνει τους άλλους να νιώθουν ένοχοι ...
Αυτός ή αυτή είναι ένα δυστυχισμένο άτομο, που απορροφά την ενέργεια και τη ζωή από τους γύρω τους.

Κοιτάζοντας αυτά τα γνωρίσματα, πόσα από αυτά ισχύουν για την περίπτωσή σας;


Ο ναρκισσιστής πατέρας ή μητέρα, θα έχει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά.

Υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από τους γονείς που κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά τους (ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κακοποίησης), έχουν πιο ναρκισσιστικές τάσεις:

Είναι ένας εξαιρετικά εγωιστικός και άρρωστος γονέας που προκαλεί τέτοια μεγάλη βλάβη στο δικό του παιδί.

Κάθε ώριμος γονέας μπορεί να αναιρέσει το θυμό ή τα τραύματα από ένα διαζύγιο και να κρατήσει το παιδί του σε ουδέτερο έδαφος, αρνούμενος να το βάλει στη μέση της σύγκρουσης. Αλλά ένας ναρκισσιστής γονέας πεισματικά θα προσπαθεί την ολοκληρωτική καταστροφή της σχέσης του παιδιού με τον πρώην σύζυγο και δεν θα αφήσει το παιδί τους έξω από την συναισθηματική αναταραχή. Δεν μπορεί να το κάνει. Στην πραγματικότητα, θα φέρει, ενεργά, πόνο στα δικά του παιδιά. Αυτό είναι το πόσο διανοητικά άρρωστος είναι.

Λοιπόν, πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους γονείς, υπάρχει ελπίδα για την αλλαγή τους;


Ένα απογοητευτικό απόσπασμα:
"Προσπαθώντας να μεταλλάξεις ένα νάρκισσο εκλογικεύοντας τον ή να αναφερθείς στον καλό του χαρακτήρα, είναι περίπου τόσο αποτελεσματικό όσο το φτύσιμο στον ωκεανό". 

Αυτό υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μου με την πρώην μου, νομίζοντας ότι η εκλογίκευση της θα την άφηνε τελικά να ηρεμήσουμε και να δει  από την πλευρά της, ότι είμαι ένας καλός μπαμπάς, θα μετρίαζε τη συμπεριφορά της προς την κόρη μας.

Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ, και οι δράσεις της, γίνανε ακόμη χειρότερες με την πάροδο του χρόνου. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τον ναρκισσιστή. Δεν έχουν την αυτογνωσία και ταπεινότητα για να δούνε ότι είναι εκτός ελέγχου και χρειάζονται βοήθεια. Είναι βαθύτατα λυπηρό, ειδικά εάν η πρώην σας είναι η γονέας που έχει την επιμέλεια και έχει αρκετό χρονικό διάστημα για να μεταφέρει αυτά τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά στο παιδί σας.

Η μόνη λύση για σας είναι να είστε ένας κανονικός γονέας, παρέχοντας την κατάλληλη αντίθεση για το παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε ότι οι οποιεσδήποτε συμπεριφορές σε αυτόν ή αυτήν που μιμούνται την ναρκισσιστική πρώην σας επιβραδύνονται αμέσως. Έτσι, αν το παιδί σας είναι επιπόλαιο, αγενή και γενικά χωρίς τρόπους -και θα είναι και σε πολλά άλλα επίπεδα όταν ζουν με ναρκισσιστή- μη το ανέχεστε.

"Ο ναρκισσιστής διέπεται από τα συναισθήματά του, ο αξιοπρεπής άνθρωπος διέπεται από τις υποχρεώσεις του".

Δεδομένου ότι ένας ναρκισσιστής γονέας διέπεται από τα συναισθήματά του, δεν έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει την υποχρέωσή του να προστατεύσει το παιδί του από τη συναισθηματική στενοχώρια, τα ενήλικα θέματα, τις ιστορίες από το πόσο κακή είναι η Μαμά ή ο Μπαμπάς, κλπ.
Ενεργά θα εμπλέξουν και τα παιδιά στη σύγκρουση. Είναι ακατάλληλο, είναι κακό και είναι και καταχρηστικό ως κακοποίηση.

Αυτοί οι γονείς είναι μια δίνη αρνητικής ενέργειας και θα ρουφήξουν τη ζωή από τους γύρω τους.
Τα παιδιά των ναρκισσιστών υποφέρουν και μπαίνουν σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνα που γνωρίζουν την παραξενιά και την εντελώς παράλογη συμπεριφορά του γονέα, ή σε εκείνα που ψυχικά πνίγονται από τον γονέα.
Δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά καταλήγουν να κληρονομούν τα χαρακτηριστικά του ναρκισσιστή, σύμφωνα με ευρήματα ερευνών ότι πολλά παιδιά των ναρκισσιστών γονέων γίνονται οι ίδιοι ναρκισσιστές.

Η πραγματικότητα είναι αυτή. Όταν τα παιδιά γίνονται ενήλικες, ο μόνος τρόπος για να μην υποστούν περισσότερα, κάτω από την τυραννία ενός ναρκισσιστή γονέα, είναι να ξεφύγουν από αυτούς. Δημιουργώντας ένα φυσικό διαχωρισμό και περιορίζοντας έτσι την επαφή από τον έναν γονέα μπορεί να φαίνεται σαν μια κακή λύση. Αλλά η εναλλακτική λύση είναι το παιδί να ζήσει μια ζωή γεμάτη δυστυχία.

Θυμηθείτε, ο ναρκισσιστής δεν αλλάζει.
Μετά από όλα, αυτός ή αυτή, δεν είναι ο/η δράστης ή το πρόσωπο με τις ατέλειες ... όλοι οι άλλοι είναι.


No comments:

Post a Comment